Huawei Mate 20 Pro – Test/recenzija telefona pri katerem je Huawei naredil odločen korak v pravo smer – Huawei Mate 20 Pro review | UPORABNA STRAN

Huawei Mate 20 Pro – Test/recenzija telefona pri katerem je Huawei naredil odločen korak v pravo smer – Huawei Mate 20 Pro review

Huawei Mate 20 Pro je trenutno paradni konj Huaweijeve linije Mate, pri kateri gre tradicionalno za nadgradnjo in inovacije na strojni in programski opremi, ne pa toliko na oblikovnem delu. Čeprav to ostro ločnico med linijama Mate in P Huawei počasi zamegljuje.

Huawei je tako v Mate 20 Pro vgradil trojni fotoaparat, ki mu je bil že pred časom namenjen samostojni članek (Nov širokokotni fotoaparat na Huawei Mate 20 Pro je izjemno uporaben, saj zdaj na dopustu z lahkoto fotografiramo vse znamenitosti), 40W super hitro polnjenje, visokoločljivostni (1440 x 3120) AMOLED zaslon, hitro 15W brezžično polnjenje ter povratno brezžično polnjenje, ki omogoča brezžično polnjenje drugih naprav, seveda pa je nov tudi procesor. Kirin 980 je ima osemjedrni 7nm procesor (2xA76 s taktom 2.6GHz, 2xA76 s taktom 1.92GHz in 4xA55 s taktom 1.8GH), za umetno inteligenco pa sedaj skrbita dva procesorja. Huawei je v telefon vgradil tudi čitalec prstnih odtisov pod zaslonom, odklepanje s 3D prepoznavo obraza (uporablja infrardečo kamero ter Flood Illuminator). Nov pa je tudi način razširitve spomina. Huawei Mate 20 Pro ima 128GB spomina in 6GB RAM-a, spomin pa se lahko razširi z Nano Memory spominsko kartico in uporabo hibridnega vhoda, saj je velikost te kartice identična nano SIM kartici.

V škatli so poleg Huawei Mate 20 Pro telefona še precej konkreten 40W polnilec, debel USB-C to USB kabel (prepoznamo ga po vijoličnih vtičih), ki je potreben za ustrezno delovanje super hitrega polnilca, 3.5mm to USB-C adapter, ker Mate 20 Pro nima klasičnega vhoda za slušalke ter USB-C slušalke.

Telefon Huawei Mate 20 Pro meri 157.8 x 72.3 x 8.6 mm, njegova teža pa je 189 g. Pri oblikovanju telefona so se držali preverjene oblike telefonov najvišjega cenovnega razreda, kar pomeni, da ima z. inčni AMOLED zaslon na daljših stranicah zaobljen, seveda pa je tudi praktično brez robov, tako da zaslon prekriva celotno zgornjo stran. Nekoliko bolj drzni so bili pri zadnji stranici, saj so sicer precej drsečo in lahko packajočo stran nadgradili z rahlo narebrenim vzorcem, ki spominja na vinilne plošče. Zaradi tega Mate 20 Pro precej manj drsi, hkrati pa se tudi prstni odtisi precej manj poznajo. Na zadnji strani pa poleg tega posebnega vzorca največ pozornosti pritegne pravokotno oblikovan fotografski del telefona, ki obsega tri fotoaparate ter LED luč v dveh barvah.

Če se sedaj vrnem nazaj na sprednjo stran. Zaslon z razmerjem stranic 19.5:9 ima ločljivost 1440 x 3120 pik in odlično gostoto pik, saj ta znaša 538 ppi. Nad zaslonom je nekoliko širši izrez, ki skriva kar nekaj različnih tipal in ostalih tehnoloških novitet. Če gremo od leve proti desni se v izrezu nahajajo dot projektor, 24 MP RGB fotoaparat, zvočnik, flood illuminator, proximity senzor, ambient light senzor ter IR kamera. Malo pod spodnjo polovico zaslona pa se skriva čitalec prstnih odtisov (Dynamic Pressure Sensor), ki po besedah Huaweia od prejšnje generacije deluje 30% hitreje.

Sam zaslon podpira DCI-P3 barvni prostor ter HDR10, v nastavitvah pa je Huawei ponudil precej širok nabor možnih nastavitev. Pri barvnem načinu in temperaturi lahko iberemo med Navadnim in Živahnim načinom (ta je privzet), lahko izberemo prikazovanje bolj naravnih tonov. Prav tako je možno kot obliko varčevanja zmanjšati ločljivost zaslona (na voljo so HD+, FHD+ in WQHD+). Izklopiti je možno zarezo na vrhu zaslona, seveda se posledično majčkeno zmanjša zaslon, a to je rešitev za vse tiste, ki jih to moti. Sicer pa ima zaslon na Huawei Mate 20 Pro odličen kontrast tudi v sončni svetlobi in je zagotovo med najboljšimi na trgu.

Odklepanje telefona je tako možno na dva naprednejša načina. En je s 3D prepoznavo obraza, drug pa je s prstnim odtisom, ki ga uporabnik prisloni na zaslon. 3D prepoznava obraza deluje odlično, tudi ob slabi svetlobi. Sicer ima nekaj težav, če sonce neposredno sije v telefon, a tukaj pomaga že rahel premik telefona in vse skupaj zopet deluje. Čitalec prstnega odtisa je sicer počasnejši od Huaweijevih čitalcev, ki so bili nameščeni na zadnji strani, a vseeno deluje zadovoljivo hitro in natančno, da je uporabniška izkušnja ustrezna. Morda je v primerjavi s tistimi na zadnji strani potrebno le nekoliko bolj pritisniti na zaslon, da čitalec ustrezno prebere prstni odtis.

Desni rob skriva gum za uravnavanje glasnosti ter lepo izstopajoč rdeč gumb za prižiganje in ugašanje. Leva stran je prazna. Zgoraj sta IR oddajnik ter sekundarni mikrofon. Spodnji del pa skriva primarni mikrofon, USB-C vhod v katerem se skriva še drug zvočnik ter podajalnik za SIM in spominsko kartico. Predvsem ta sekundarni zvočnik v USB-C vhodu bi lahko bil precej boljši oz. glasnejši. Velika težava pa nastane takrat, ko telefon polnimo s kablom, saj se praktično izgubi večina zvoka. Huawei Mate 20 Pro podpira dve nanoSIM kartici ali pa eno nanoSIM kartico in NM (Nano Memory) do velikosti 256GB. Ja, Huawei se je odločil, da pri Mate 20 Pro ne uporabi microSD kartice, ampak so ustvarili novo obliko spominske kartice, ki je velika ravno toliko kot nanoSIM. Telefon sicer ima 128GB spomina, a tisti, ki bodo spomin želeli nadgraditi, bodo imeli kar nekaj težav z iskanjem NM kartice, saj ta še ni razširjena.

Operacijski sistem Android 9.0 Pie z EMUI 9.0 preobleko poganja 7nm HiSilicon Kirin 980 SoC. Huawei z vsako novo generacijo EMUI preobleke naredi korak k čistejšemu uporabniškemu vmesniku, a hkrati ohranja nekatere dodatne funkcionalnosti, predvsem v obliki aplikacij. Del njih se skriva v mapi Orodja. Potem pa so tukaj še Huawei Health, HiCare, AppGallery in povezava s Huawei ID. Aplikacija Upravitelj telefona omogoča hitro optimizacijo telefona in dostop do čiščenja datotek, blokiranja telefonskih klicev, optimizacije baterije, mobilne porabe in antivirusnega skeniranja, ki ga Huawei ponuja v sodelovanju z družbo Avast.

Ena izmed zanimivih aplikacij med Orodji je zagotovo Pametni upravljalnik, gre dejansko za to, da se telefon s to aplikacijo pretvori v daljinski upravljalnik s katerim lahko upravljamo televizijo, Hi-Fi, klimo, fotoaparat, projektor …

Fotoaparatu v Huawei Mate 20 Pro je bil namenjen posvečen že tale članek (Nov širokokotni fotoaparat na Huawei Mate 20 Pro je izjemno uporaben, saj zdaj na dopustu z lahkoto fotografiramo vse znamenitosti), zato tukaj na kratko nekaj o vmesniku. Huawei je v telefon vgradil Master AI 2.0, ki zna prepoznati do 1.500 različnih scen in je nekoliko manj agresiven pri določenih elementih npr. drevo, nebo …, a je pomoč umetne inteligence (Nadarjena umetna inteligenca) treba vklopiti v nastavitvah, saj ta ni vklopljena »out of the box«. Sam vmesnik se ni kaj dosti spremenil, so pa zaradi širokokotnega fotoaparata nekoliko dogradili zoom drsnik, saj gre ta sedaj tudi pod 1x povečavo oz. bolj natančno gre do 0.6x. Gre za precej intuitivno rešitev, ki se v praksi izkaže kot zelo dobra.

Snemanje vida je možno v 4K 2160p tehniki s 30 slikami na sekundo, FullHD 1080p je možno posneti s 60 ali 30 slikami na sekundo, HD 720p ločljivost pa lahko uporabimo za super počasne posnetke, saj ima uporabnik na voljo 960 slik na sekundo. Izbirati je možno med kodekoma h.264 in h.265, elektronska stabilizacija slike pa ni na voljo pri 1080p s 60 slikami na sekundo. Pri super počasnih posnetki so ti omejeni na 10 sekund, od tega pa sta po dve sekundi na vsaki strani shranjenega posnetka v klasični hitrosti. Huawei bi uporabniku pri tej funkcionalnosti lahko ponudil nekaj več opcij.

Pri povezljivost Huawi Mate 20 Pro praktično ponuja najboljše kar je trenutno na trgu. LTE-A podpira Cat21 s hitrostjo do 1400/200 Mbps, Wi-Fi pa podpira standarde Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Potem so tukaj na voljo še Bluetooth 5.0 z A2DP in aptX podporo, dvofrekvenčni A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO in QZSS, pozabili niso niti na NFC.

Super hitro polnjenje, hitro brezžično polnjenje ter povratno brezžično polnjenje so tri funkcije s katerimi se Mate 20 Pro zagotovo lahko pohvali. Super hitro polnjenje (SuperCharge) 4.200 mAh baterije telefona z do 40W (5V/2A, 9V/2A in 10V/4A) je hitro. Tako da prazno baterijo v eni uri napolnimo do 100%, v pol ure pa pridemo do okoli 74%. Hitro brezžično polnjenje podpira moč do 15W, kar je hitreje od klasičnih 10W. Nekoliko manj uporabljena funkcija pa bo povratno brezžično polnjenje druge naprave. To pomeni, a lahko drugo napravo, ki podpira Qi brezžično polnjenje polnimo s telefonom Mate 20 Pro.

Za zaključek
Huawei je pri Mate 20 Pro naredil odločen korak v pravo smer, še posebej, če ga primerjamo z Mate 10 Pro. Boljši fotoaparat, boljši zaslon, naprednejši fotoaparat in boljši procesor so le nekatere izmed nadgrajenih funkcionalnosti. V primerjavi s generacijo P20 pa so zagotovo najbolj vidni napredki pri fotoaparatu, polnjenju in 3D prepoznavi obraza za odklep, tudi v primerjavi s P20 Pro, ki sicer ima tri fotoaparate, a so pri Mate 20 Pro izbrali naprednejšo kombinacijo. Super hitro 40W polnjenje in hitro brezžično polnjenje sta zagotovo dve funkciji, ki jih bo vsak zelo vesel. Kot slabši strani telefona Mate 20 Pro pa bi lahko izpostavili stereo zvočnik, predvsem tistega v USB-C vhodu ter omejen dostop do NM spominske kartice.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: