Prve korake v smeri pametnega doma lahko naredite že z nekaj preprostimi posegi | UPORABNA STRAN

Prve korake v smeri pametnega doma lahko naredite že z nekaj preprostimi posegi

Pametni dom, pametna hiša in pametno stanovanje so izrazi, ki za vsakega pomenijo nekaj drugega, njihovo skupno vodilo pa je, da temeljijo na funkcionalnosti prostorov in poenostavitvi vsakdanjega življenja zaradi naprednih funkcij povezanih naprav, ki so neposredno prilagojene potrebam svojih lastnikov. Predvsem zaradi varnosti, sloga ali praktičnosti.

Vedno več modernih naprav je med seboj povezanih. Analitiki celo ocenjujejo, da bomo v letu 2020 imeli 50 milijard povezanih naprav na svetu, v tem času pa se pričakuje potrojitev porabe konvencionalnih in nekonvencionalnih napajalnih virov ali baterij. Ob tako visoki rasti pametni dom ne bo pomenil zgolj zabave, ampak bo razvijalce morala voditi predvsem misel, kako uporabniku omogočiti, da nekatere stvari opravi lažje in bolje.

Pametni hladilnik, ki sam naroči hrano za večerjo, pečica, ki sama poišče recept za okusno kosilo, pa vse do pametnih stikal, ki omogočajo ustvarjanje tistega pravega ambienta ob gledanju filma. Morda pa ima iz današnjega vidika še nekoliko več dodane vrednosti možnost preveriti, ali sta doma ugasnjena likalnik in štedilnik, ali pa zgolj luč v dnevni sobi. Pametni sistemi namreč omogočajo vpogled v stanje in po potrebi tudi izklop naprave iz električnega omrežja. Na tak način je odhod na počitnice povsem brezskrben.

Vodilni standard za komercialno in domačo avtomatizacijo objektov je KNX, ki s pomočjo komunikacije med napravami, vtičnicami in stikali omogoča popoln nadzor in prilagoditev lastnim željam in potrebam. Schneider Electric v sklopu standarda KNX ponuja širok nabor izdelkov energijsko učinkovitih izdelkov, ki nudijo udobje, prilagodljivost ter varnost in zanesljivost. Vse naprave imajo povezavo do centralnega sistema, ki omogoča napredno upravljanje prek klasičnih stikal, tablice na zidu doma ali pa aplikacije nameščene na mobilnem telefonu.

Ker so za tovrstno stopnjo avtomatizacije potrebni precejšnji posegi, seveda, če ne gre za novogradnjo, se marsikdo raje odloči za manjše posege, ki prav tako ponudijo dodatno udobje. To Schneider Electric zagotavlja z linijo Unica Wireless, ki povezljivostne težave rešuje brezžično. Tako lahko brez rušenja zidov ali napeljevanja dodatnih kablov poenostavimo upravljanje z lučmi, žaluzijami in roletami. Za dodatno udobje pa poskrbijo Unica Bluetooth sprejemniki in zvočniki, ki omogočajo povezljivost z mobilnimi telefoni, tablicami in prenosniki ter tako z glasbo in zvokom napolnijo prostor.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: