Slovenske železnice so podpisale pogodbo za štiri nove premikalne lokomotive Effishunter 1000 proizvajalca CZ Loko | UPORABNA STRAN

Slovenske železnice so podpisale pogodbo za štiri nove premikalne lokomotive Effishunter 1000 proizvajalca CZ Loko

Da bodo Slovenske železnice kupile štiri nove premikalke češkega proizvajalca CZ Loko je bilo znano že nekaj časa, saj je bil razpis in odločitev o izbiri objavljen med javnimi naročili. Danes, 12.2.2019 pa je prišlo tudi do podpisa pogodbe med SŽ–Tovorni promet, d. o. o. in CZ LOKO a.s..

Zmogljivejše, manj hrupne in okoljsko sprejemljive
Tovorni del Slovenskih železnic bo štiri nove Effishunter 1000 lokomotive za premikanje tovora uporabljal na tovorni postaji Koper kjer na leto prepeljejo okoli 21 milijonov ton tovora, na dan pa naložijo tudi do 1.200 vagonov. Štiriosna dizel-električna lokomotiva z dvema podstavnima vozičkoma in dvema osema je težka 80 ton in ima moč 895 kW ter lahko vozi s hitrostjo 100 km/h. Lokomotiva Effishunter 1000 ima motor (C32) znamke Caterpiller in izpolnjuje EURO norme Stage IIIB. To posledično pomeni, da deluje tišje ima manjšo porabo goriva in manjše izpuste emisij. Glede na zdajšnje lokomotive so tudi za 25% zmogljivejše.

SŽ-Tovorni promet na ranžirnih in razporednih postajah po Sloveniji za sestavljanje, razstavljanje, dostavo in odvoz vagonov do in od uporabnikov uporablja 37 premikalnih vlakov.

Z investicijami v tovornem prometu bodo nadaljevali
Leta 2017 in 2018 je bila izvedena investicija v nakup novih vagonov serije Sggrrs za prevoz rude, ki glede na prejšnje omogočajo prevoz za 20% več tovora. Do leta 2025 pa SŽ-Tovorni promet načrtuje nakup 20-ih električnih lokomotiv ter 400 tovornih vagonov. Hkrati že poteka posodobitev (remotorizacija) obstoječih premikalnih lokomotiv. Do leta 2021 bo tako celovito prenovljenih 12 premikalnih lokomotiv.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: