EON TV vs. T-2 TV – primerjava Android TV aplikacij Telemacha in T-2 za gledanje TV vsebin na pametnih televizijah | UPORABNA STRAN

EON TV vs. T-2 TV – primerjava Android TV aplikacij Telemacha in T-2 za gledanje TV vsebin na pametnih televizijah

Pametne televizije z operacijskim sistemom Android TV so vedno bolj pogoste. V Sloveniji sta največja igralca na tem trgu Sony in Philips, ponujata pa jih npr. tudi Hisense (lastnik Gorenja) in TCL. Zato je logični korak internetnih ponudnikov (ISP), da ponudijo IPTV storitev kot aplikacijo neposredno na televiziji. Tako se izognejo ločenim komunikatorjem (STB), uporabnik pa lahko uporablja en daljinski upravljalnik.

Do zdaj sta aplikacijo za Android TV predstavila zgolj Telemach, ki je EON Android TV aplikacijo lansiral 5.9.2017, a je ta praktično postala širše zanimiva šele z lansiranjem EON BOX-a in spremembo paketov, ki se je zgodila 18.10.2018. Drugi operater pa je T-2, ki je svojo aplikacijo T-2 TV predstavil 24.10.2018. Telekom Slovenije je konec lanskega leta lansiral platformo NEO, ki sloni na Androidu AOSP in trenutno nimajo namena ponuditi Android TV aplikacije. Tako je tovrstna aplikacija med slovenskimi operaterji na voljo zgolj pri Telemachu in T-2, kar pomeni, da je možna zgolj primerjava med tema dvema.

Na testu je bila aplikacija EON z različico 3.1.2 (27.12.2018) ter T-2 TV z različico 7.4.4 (4.2.2019). Test je bil izveden na televiziji Sony z modelskim letom 2017 in operacijskim sistemom Android 8.0 Oreo. Test je bil izveden v 11-ih različnih kategorijah, zmagovalec kategorije dobi 2 točki, če je rezultat izenačen, si točki razdelita. Na koncu pa zmaga tisti, ki dobi več točk.

Poleg televizij z Android TV sta aplikaciji na voljo tudi na Samsung televizijah s Tizen OS. T-2 TV aplikacija je na voljo za modele od letnika 2016 naprej, EON pa od letnika 2017 naprej. EON je na voljo tudi na televizijah znamke LG z operacijskim sistemom WebOS 3.0, 3.5 in 4.0, T-2 TV aplikacija pa bo na LG televizijah na voljo v kratkem.

1. Registracija in vpis v aplikacijo

EON – 2 točki
Po namestitvi iz Google Play Store trgovine je zahtevana registracija z uporabo kode. Telemach ponuja registracijo na spletni strani moj.telemach.si in v sami mobilni aplikaciji Moj Telemach, kar je sila priročno med samo namestitvijo.

T-2 – 0 točk
Po namestitvi aplikacije iz Google Play Store trgovine je zahtevana registracija z uporabo kode, ki se izpiše na zaslonu. Kodo je treba vpisati na spletni strani smarttv.t-2.net.

2. Preglednost in uporabnost uporabniškega vmesnika

EON – 0 točk
Zagon aplikacije uporabnika vedno odpelje na domači zaslon vmesnika iz katerega ni ravno enostavnega izhoda do dejanskega gledanja televizije.

Do televizijskega programa lahko uporabnik pride prek sporeda ali pa tako, da se premakne na dno vmesnika in klikne Glej, kar pomeni 6 klikov S klikom na gumb levo.(Ugotovljeno na podlagi komentarja bralca). Največja težava pa je, da gumb Back na daljincu ni ravno to, kar uporabnik pričakuje. Malo preveč klikov te celo vrže iz same aplikacije, sicer te prej opozori, ampak to vsekakor ni ustrezna rešitev.

Med gledanjem televizije uporabnik s klikom desno na krožni joystick tipki pride do informacij o trenutni vsebini, levo odpre hitri pregled programov, gor in dol pa nista namenjena premikanju med programi, ampak odpre EPG časovni trak. Nekatere rešitve vmesnika niso ravno domišljene in dostop do določenih funkcij je precej skrit.

T-2 – 2 točki
Po zagonu aplikacije ta uporabnika povpraša po profilu, ki ga želi izbrati, nato pa se neposredno prikaže televizijski program.

Domači zaslon je hitro dostopen prek zelene tipke na daljincu, prav tako so v uporabi ostale tri, rumena je za prikaz priljubljenih programov, modra pa za prikaz TOP dogodkov. Domači zaslon ponuja: Nazadnje gledano, Trenutno gledano, Top oddaje tedna, Na mojih programih, Šport in Za otroke. Klik na sredino krožne joystick tipke omogoča prehajanje med oddajami na časovnem EPG traku, levo-desno se uporabnik premika po časovnici programa, dvoklik na sredino tipke pa ustavi predvajanje videa. Sam vmesnik ima veliko bolj domišljene rešitve, ki jih uporabnik lažje osvoji, a vedno je nekaj možnosti za izboljšavo.


3. TV programi

EON – 0 točk
EON ponuja 72 TV programov v HD tehniki. Zelo dobrodošla je rešitev, da če obstaja HD različica programa, ki je identična SD, se SD ne prikazuje.

Žal pa EON-u na Androidu v primerjavi z EON BOX-om manjka 4K vsebina in programi za odrasle. Imajo pa SportKlub programe v HD tehniki. Programi so razdeljeni v 11 kategorij: Otroški, Športni, HD, Glasbeni, Filmski, Informativni, Zabavni, Dokumentarni, Domači, Regionalni in Mednarodni.

T-2 – 2 točki
T-2 TV aplikacija ima na voljo predvajanje treh programov v 4K ločljivosti, na voljo je 89 programov v HD tehniki od tega 12 programov za odrasle.

Programi so razdeljeni v 14 kategorij: Nacionalni, Zabavni, Lokalni SLO, Filmski, Otroški, Informativni, Duhovni, Dokumentarni, Športni, Glasbeni, Nacionalni tuji, Lokalni tuji, Kulturni in ostali. Iskati je možno tudi po jeziku programa, in sicer so na voljo: slovenščina, angleščina, srbščina, ruščina, nemščina, hrvaščina, bolgarščina, francoščina, španščina, nizozemščina, bosanščina, črnogorščina, albanščina, madžarščina, italijanščina, ukrajinščina, makedonščina in ostali.

T-2 TV tako ponuja 3 4K programe in 89 HD programov, EON pa 72 HD programov.

4. EPG (elektronski programski vodič)

EON – 0 točk
Do podrobnega opisa vsebine uporabnik pride s klikom desno na krožni joystick tipki. Na voljo je prikaz naslova predvajane vsebine v slovenščini, dolžina, leto, krajši opis, zvok (pisati bi moralo jezik) ter Igrajo (igralci).

Poglej vse praviloma ne prikaže prav veliko več, predvsem uporabniku nista na voljo daljši opis in boljše informacije o vsebini. Ponuja pa tudi Glej, Glej od začetka in Priljubljeni ali pa Opomnik in Priljubljeni, odvisno od tega, ali gre za vsebino, ki se je že končala, ki se trenutno predvaja, ali pa se šele bo začela. Do EPG-ja in opisa uporabnik pride tudi prek seznama programov.

T-2 – 2 točki
Do podrobnega opisa uporabnik pride s klikom na info gumb na daljincu. Ta poleg naslova v slovenščini in izvirniku prikaže tudi dolžino filma/oddaje, leto nastanka, igralce, režiserje ter krajši opis, so tukaj še precej daljši opis (v Preberi več), država, jezik, žanr ter ocena na IMDb.

Vmesnik v tem pogledu ponuja tudi »Začni znova«, »Glej v živo«, »Nadaljuj« ter Opomni in Posnemi, odvisno, ali gre za vsebino, ki je že končana, se pravkar predvaja, ali pa se šele bo. Puščici < in > omogočata premikanje po EPG-ju na tem programu in posledično enostaven podroben pregled vsebine, ki se je in se bo predvajala na tem programu. Prikaži na sporedu uporabnika prestavi v elektronski programski vodič (EPG), kjer je možen pregled vseh programov. Ta je dostopen tudi iz seznama programov. Pri vsakem programu/oddaji v EPG-ju so na voljo Ponuja pa Začni znova, Nadaljuj, Glej v živo, Prični s snemanjem, TOP dogodki ali Opomnik in Posnemi. Seveda je nabor odvisen od tega, za katero vsebino gre.

 

5. Ogled nazaj / Catch-up

EON – 0 točk
Prevrtavanje vsebine deluje z gumbi na daljinskem upravljalniku (<< >>, play in stop, ki ukine catch up ter začne predvajati v živo).

Prevrtavamo lahko tudi s premikanjem po časovnem traku, če se pomaknemo vrstico nižje imamo tri gumbe, prvi je, Predvajaj od začetka, drugi je Play/Pause, tretji pa Glej v živo. Še vrstico nižje lahko prevrtavamo po oddajah. Dobrodošlo je to, da je vsaka oddaja/film opremljen s fotografijo, ki rahlo olajša izbiro. Sama uporaba ogleda nazaj zahteva kar precej klikanja, ki bi ga lahko zmanjšali ob nekoliko drugače zasnovanem vmesniku.

T-2 – 2 točki
Tudi tukaj deluje prevrtavanje z gumbom (<< >>, play in stop, ki ukine catch up ter začne predvajati v živo) na daljinskem upravljalniku.

Zelo velika prednost vmesnika je časovni trak, ki pri prevrtavanju prikazuje slike, kar omogoči enostavno in natančno preskakovanje. Če smo catch up predvajanje ustavili in premaknili program, lahko po tem, ko se vrnemo nazaj na ta program, nadaljujemo s predvajanjem, in sicer tako, da kliknemo >> gumb na daljincu. Seveda pa lahko Nadaljuj kliknemo tudi v EPG-ju. Nadaljevanje predvajanja je v sklopu istega profila prav tako možno na drugih platformah mobilni in spletni TV2go ter T-2 STB komunikatorju.

6. Napredno spremljanje programa

EON – 0 točk
EON ima sporočilni sistem vgrajen v delu poimenovanem »Na sporedu«.

Ta je sila nedomišljen in precej neuporaben. Na voljo ima tri filtre (Pred tem, Zdaj, Sledi), (TV kategorija) (razvrščanje A-Ž, Položaj, Priporočeno).

T-2 – 2 točki
T-2 TV aplikacija napredno spremljanje športnih programskih vsebin s TOP dogodki. Ti so na voljo pri pomembnejših športnih dogodkih v živo.

Klik na modri gumb na daljincu odpre seznam TOP dogodkov določene športne vsebine. S klikom in potrditvijo izbrane vrstice se začne predvajati opisan dogodek (npr. gol, nastop slovenskega športnika, izreden dogodek …). TOP dogodki so tudi označeni na časovnem traku, tako da jih lahko »ujamemo« tudi z ročnim prevrtavanjem. Da ima določena vsebina vnesene TOP dogodke, je prav tako razvidno v elektronskem programskem vodiču (EPG). Na Domačem zaslonu je vgrajen priporočilni sistem, ki ponuja: Nazadnje gledano, Trenutno najbolj gledano, Top oddaje tedna, Na mojih programih (programi, ki so dani pod priljubljeni), Šport ter Za otroke. Izbira vsebine v kategoriji Nazadnje gledano uporabniku ponudi možnost nadaljevanja ogleda na točki kjer je bilo končano ali pa gledanje izbrane vsebine od začetka.

 

7. Opomnik / Snemalnik

EON – 0 točk
EON ponuja zgolj opomnik, nastavi se ga na časovnici med gledanjem izbranega programa, tako da se pomaknemo na tretji nivo časovnega traku kjer so slike in potrdi izbrano vsebino.

Druga možnost je prek EPG-ja, kjer se izbere želen program, dan ter v tretji koloni še vsebino. Z dodatnim klikom desno se odpre opis vsebine in če je ta v prihodnosti, še možnost dodajanja opomnika. Sam opomnik se prikaže kot »ovrerlay« čez celo stran, tako da se vsebine na programu, ki smo ga gledali, ne vidi. Obvestilo se pojavi ne glede na to na katerem programu smo. Ponuja pa Pogled (to je ogled v živo) in Nazaj.

T-2 – 2 točki
T-2 TV ponuja opomnik in na določenih programih tudi snemanje. Za snemanje je treba imeti zakupljen prostor na T-2 Horizontu. Nekateri paketi ga imajo že vključenega, vedno pa ga je možno dokupiti.

Dodana vrednost snemanja je v tem, da vsebina ostane tudi po tem, ko ta ni več na voljo kot ogled nazaj (catch-up), ki je na voljo 7 dni od predvajanja. Ogled posnetega je možen na različnih platformah (TV, mobilni telefon in računalnik). Opomnik se pojavi kot »pop up« objava ne glede na to na katerem programu smo. Ponuja pa Začni znova, V živo ter zapri opomnik. Kljub obvestilu opomnika se vsebina, ki se predvaja, vidi.

8. Videoteka / VOD in SVOD vsebine

EON – 1 točka
Videoteka je na voljo v sklopu »Video klub«. Na voljo je 11 katalogov in to so: HBO OD, VOYO, Pickbox, AXN, CineStar Premeire Plus, Epic Drama, Pikaboo Play, MyBaby TV, Minimax Plus, NatGeo Plus in Hopster.

Za iskanje novo dodanih vsebin v VOD/SVOD katalogih so za vse kataloge skupaj na voljo tri kategorije Novi filmi, Nove serije in Novo za otroke. Vsebina je razdeljena tudi po kategorijah: Filmi, Serije, Za otroke, akcija, Drama, Komedija, Dokumentarni. Seveda pa je možno iskanje po vsakem katalogu posebej, žal pa ne po novih vsebinah. Na voljo so: Kategorije in Žanr, prav tako je možno tudi razvrščanje (A-Ž, Datum objave, Datum izdaje, Ocena, Dolžina trajanja).

Klik na izbrano vsebino prikaže naslov v slovenščini, kakovost (SH/HD), za kater katalog gre, žanr, dolžino, leto, zvok (pisati bi moralo jezik), režiserja in igralce, pa tudi oceno na IMDb in Metascore, če je ta na voljo. Vsebino je možno dodati med priljubljene in jo označiti kot videno. Če gre za serijo, pa je možno tudi prikaz drugih epizod te serije po sezonah, tako da si lahko z lahkoto ogledamo vsebino sezone. Na koncu sistem predlaga še podobne vsebine.

T-2 – 1 točka
Videoteka ponuja 8 različnih video knjižnic: HBO, VOYO, Pickboy, Minimax, Epic Drama, Eros, Za otroke, Dokumentarni. Razdelek Izbrane vsebine ima na voljo priporočilni sistem, ki ponudi: Priporočamo, Novo v videoteki, Novo v HBO, Novo v VOYO, Novo v Pickbox in Novo v Minimax.

Ko izberemo vsebino, se prikažejo podateki, iz katerega kataloga je vsebina, naslov v slovenščini in izvirniku, režiser, igralci, leto, dolžina, žanr in povzetek vsebine. S klikom na Predvajaj je možno takoj začeti s predvajanjem, lahko pa kliknemo Ogled kasneje in si vsebino shranimo, vidna je kot samostojna kategorija »Ogled kasneje«. Če gre za serijo in so na voljo tudi druge epizode ter sezone, je vse skupaj tudi prikazano in tako omogoča enostaven ogled celotne sezone.

9. Iskanje vsebin

EON – 1 točka
Vpisovanje iskalnega gesla je pri EON-u možno na dva načina, prek zaslonske tipkovnice ali prek mikrofona na daljincu. Pri zaslonski tipkovnici je treba iskalno geslo vpisati do konca, saj sistem ne predlaga, kar je rahlo nadležno in zamudno. Je pa zato možno po vsebini iskati tudi s pomočjo mikrofona.

Klik mikrofona na daljincu sproži iskanje prek Android TV vmesnika, ki pokaže »Na voljo v aplikaciji EON TV«, pa tudi v drugih videotekah npr. Google Play. Vsebino razdeli v kategorije EON CUTV, EON Live TV in EON VOD, prikaže pa tudi igralsko zasedbo, YouTube rezultate in iskanje rezultata v brskalniku. Če pa »mikrofon« kliknemo v sami EON TV aplikaciji (seveda moramo prej aplikaciji dovoliti dostop do mikrofona), se glasovno iskanje izvede v sami aplikaciji, ki pa rezultate razdeli v TV, CUTV ter Video Klub.

T-2 – 1 točka
Pri T-2 TV aplikaciji iskanje poteka prek zaslonske tipkovnice. Intuitivni sistem že med vpisovanjem črk opravlja iskanje in predlaga pet najbolj primernih iskalnih gesel glede na vpisane črke.

Tako je praviloma treba vpisati le nekaj črk, da se pojavi geslo, ki ga želimo iskati. Po potrditvi iskalnega gesla se rezultati prikažejo v kategorijah Pretekle oddaje, Prihajajoče oddaje in Videoteka.

10. Nastavitve / jezik / prilagodljivost vmesnika

EON – 0 točk
V sklopu Nastavitve je možnih nekaj manjših prilagoditev sistema. Prilagoditev ponuja: Čas prikaza pasice, Info o naslednji oddaji in koliko prej se prikaže opomnik.

V Moji seznami lahko spremeniš vrstni red programov in ustvariš nov seznam. Pod Jezik so na voljo: Jezik vmesnika, Jezik tipkovnice in Jezik glasovnega iskanja. Video in zvok ponujata izbiro kodiranja vsebine ter Izbira kakovosti videa. Pod Omrežje pa je na voljo tudi preizkus hitrosti omrežja.

T-2 – 2 točki
T-2 TV aplikacija med Nastavitvami so na voljo: Nastavitve profila, Zamenjava profila, Urejanje vrstnega reda programov (ta je lahko za vsak profil drugačen), sam vrstni red programov je možno kopirati med profili, možno je preskakovanje, zaklepanje in dodajanje programov med priljubljene. Vse te funkcionalnosti so na voljo tudi za radijske programe.

Pri jeziku vsebin je možno nastaviti, da se naslov na domačih programih, tujih programih in/ali videoteki prikazuje v slovenščini ali v izvirnem jeziku. Tako si lahko npr. zgolj za tuje programe nastavimo, da se naslov prikaže v izvirnem jeziku, pri ostalih pa je v slovenščini. Pri zvočnem zapisu si je možno izbrati privzeti jezik ter dodatni jezik. Za slabovidne je dodana posebna zvočna sled, ki jo je možno tukaj vklopiti. Ta je na voljo pri programih RTV Slovenija (hiperlink na razlago funkcionalnosti). Izbrati je možno jezik vmesnika, velikost črk vmesnika, tip daljinskega upravljalnika, tip tipkovnice ter prikaz podatka o trenutni in naslednji oddaji. Med nastavitvami je tudi možnost vklopa ali izklopa prostorskega zvoka.

11. Cena

EON – 2 točki
EON Android TV dostop je vključen v vse nove EON pakete. EON televizijo je možno naročiti kot OTT (uporabnik ima drugega ponudnika internetnih storitev, televizija pa je Telemachova), a ta vsebuje tudi BOX. Tako žal ni na voljo zgolj naročilo EON Smart TV televizije, kar bi bilo zelo dobrodošlo.

T-2 – 0 točk
T-2 TV Android TV aplikacija ni vključena v noben paket in je plačljiva samostojno za vsako napravo posebej. Mesečna naročnina na napravo znaša 0.99€ pogoj za T-2 TV aplikacijo je naročnina na T-2 IPTV. Hkrati ima lahko uporabnik registriranih do 5 naprav. Tudi pri T-2 tako ni možna samostojno naročilo aplikacije T-2 TV.

Končna ocena – Kdo je zmagovalec?

Aplikacija EON si je priborila 6 točk, T-2 pa 16. Ključni prednosti EON-a so enostavnost pri namestitvi, dejstvo, da je storitev vključena v naročnino ter možnost glasovnega iskanja. Pri T-2 TV pa zagotovo najbolj izstopa ogled nazaj s slikovnim prikazom, kar pomeni, da je npr. oglase možno natančno preskočiti in zaradi tega ne boste zamudili ostale vsebine. Zelo koristno je to, da si vmesnik zapomni kje je uporabnik na določenem programu končal z gledanjem in nato omogoči nadaljevanje na katerikoli platformi. V primerjavi z EON-om ima T-2 neprimerno bolj napreden elektronski programski vodič, predvsem se to vidi pri opisih vsebin. Boljši je priporočilni sistem, predvsem pa T-2 TV aplikacija uporabniku ponuja več možnosti glede prilagoditve vmesnika. Seveda ne smemo pozabiti na TOP dogodke pri športnih dogodkih in možnost snemanja vsebine. T-2 TV aplikacija za Android TV se je tako precej bolje obnesla.

Sorodni članki

13x komentirano

 1. Ja to bi blo idealno, da bi lahko naročil sam smart tv rešitev!

 2. “Zagon aplikacije uporabnika vedno odpelje na domači zaslon vmesnika iz katerega ni ravno enostavnega izhoda do dejanskega gledanja televizije.”

  En klik levo 🙂 ?

  “Do televizijskega programa lahko uporabnik pride prek sporeda ali pa tako, da se premakne na dno vmesnika in klikne Glej, kar pomeni 6 klikov. ”

  V resnici zadostuje 1 klik….

  Aja pa Telekomova rešitev ne bazira na Android TVju, kot piše v tekstu. AOSP Android =/= Android TV.

 3. uporabna stran

  1. in 2. Pa res. Ampak tole pa ni ne na 1., ne na 2. in tudi 3. žogo. Vsekakor bodo morali aktivirat gumb Back, ker gumb levo ni logičen.

  3. Hvala popravim.

 4. uporabna stran

  To bi bilo super. Telemach EON v ceniku to opcijo ima, ne vem pa, če se jo dejansko da naročiti.

 5. V resnici se pri T-2 lahko brezplačno uporablja aplikacijo ali pa vmesnik v paketih, kjer so STBji sicer ponujeni (ali eno ali drugo torej). 🙂

 6. Glavna in pomembna stvar. Eon dela po celi EU. T2 pa samo na istem IP !

 7. uporabna stran

  Iz T-2 so mi sporočili, da to ne drži. Uporaba aplikacije je 0,99 EUR na mesec, saj gre za premium ponudbo.

 8. Dvakrat preveril na T-2.
  A je kdo probal preko drugega IP naslova.

 9. Danes sem naročil T-2 aplikacijo za smart TV. Registracija je uspela. Na TV pa je bilo obvestilo, da aplikacija deluje samo na istem naslovu kot je modem.

  Torej T-2 aplikacijo lahko uporabljaš samo na istem IP omrežju.

  EON pa lahko gledam tudi v tujini.

  Kdo je potem boljši?

 10. uporabna stran

  Ja, to je razlika, ampak to je storitev, ki zamenjuje STB in ni OTT rešitev, kot sta npr. TV2go in EON na mobilni aplikaciji, ki pa sta obe na voljo povsod v EU in na vseh omrežjih.

  To je torej fiksna storitev in je namenjena uporabi na lokaciji kjer sicer imaš STB, a bi raje imel zgolj aplikacijo. Za to kar ti opisuješ je druga aplikacija oz. drugačen tip aplikacije. Se pa strinjam, da je super, da EON Smart TV omogoča tudi to, da uporabnik storitev lahko npr. uporabi na vikendu.

 11. […] EON TV vs. T-2 TV – primerjava Android TV aplikacij Telemacha in T-2 za gledanje TV vsebin na … (10) Pametne televizije z operacijskim sistemom Android TV so vedno bolj pogoste. V Sloveniji […]

 12. Super primerjava, pozabili ste edino na hitrost in odzivnost menijev. Ne vem koliko točk bi T-2 dobil, kajti nimam ga, ampak Telemach vsaj minus 5 točk!

 13. DexterDex_x73

  Meni osebno so T2 meniji nepregledni, pa tudi hitrost portala T2 (vsaj pri nas) ni na ravno visokem nivoji. Telemacha še nisem preizkusil, kar se tiče samega vmesnika sem pri kolegu preizkusil sistem Neo od Telekoma. Velik korak naprej v primerjavi s prejšnjim sistemom zaradi katerega smo doma menjali operaterja. Tu sicer ne gre za aplikacijo ampak za box varianto. Po mojem T2 ni več na tako visokem nivoju, sploh pa ker je dejansko skoraj vsako storitev treba doplačati. Mogoče se bodo zadeve umirile, ko bodo cene paketov dosegle 100 eur. Tak znesek plačujejo znanci, ki živijo v Zda. Zame osebno je to preveč.

Komentiraj

Anti-Spam: