Gregorčki bodo na predvečer gregorjevega, 11.3.2019 v Trnovem zopet osvetlili Gradaščico | UPORABNA STRAN

Gregorčki bodo na predvečer gregorjevega, 11.3.2019 v Trnovem zopet osvetlili Gradaščico

V Ljubljani na predvečer gregorjevega, že nekaj let obujajo star običaj, ko so obrtniki poslavljali od zime in po vodi simbolno spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, ob tem pa se veselili, da pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Gregorčki bodo zopet osvetlili Trnovo
V ponedeljek, 11. marca 2019 med 17.00 in 20.00 bodo Gregorčki na Eipprovi ulici v Trnovem zopet zapluli po Gradaščici in tako razveselili otroke, katerim je prireditev v prvi vrsti namenjena. Prireditev, ki jo organizira Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra ob podpori Turizma Ljubljana vsako leto privabi več kot 2000 otrok in staršev.

Ekološko ozaveščanje
Gregorčki, ladjice iz papirja in lesa s svečkami so primerno narejeni iz biološko razgradljivih in ekoloških odpadnih materialov. Da bi spodbujali takšno izdelavo je organizator pristopil k organizaciji likovnih delavnic, na katerih muzejski kustosi, pedagogi likovnega in tehničnega pouka, vzgojitelji v vrtcih in študenti umetnosti izobražujejo otroke ter pomagajo pri izdelavi ladjic.

Del samih delavnic in prireditve bo tudi ekološko ozaveščanje, tako da bo pred dogodkom potekalo čiščenje struge in bregov Gradaščice, po prireditvi pa bo organizator plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovi in jih odloži v za to namenjene zabojnike.

Foto: Domen Pal (Turizem Ljubljana)

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: