Hrvatski Telekom je vzpostavil pilotno 5G omrežje v Samoborju, Osjeku in na otoku Krk | UPORABNA STRAN

Hrvatski Telekom je vzpostavil pilotno 5G omrežje v Samoborju, Osjeku in na otoku Krk

Hrvatski Telekom je kot prvi operater na Hrvaškem in eden prvih v Evropi na komercialnem omrežju uvedel 5G omrežje. Poleg Samoborja bo pri 5G omrežju fokus tudi na Osjeku in otoku Krk.

V vzpostavitev 5G omrežja je HT v lanskem in letošnjem letu investiral več kot milijardo kun (več kot 134 mio €). Pri HT ocenjujejo, da bo nova tehnologija v Samoborju in okolici omogočila dodatni zakon pri industrijskem obrtniškem in turističnem potencialu, v Osjeku in na Krku pa bo odprla nove razvojne perspektive.

Boris Drilo, član uprave HT in glavni direktor za tehniko in informacijske tehnologije je ob uvedbi pilotnega 5G omrežja povedal, da zagon tega omrežja odpira vrata 4. industrijski revoluciji in gigabitne družbe na Hrvaškem.

V primerjavi s 4G omrežjem, omrežje 5G prinaša visoko hitrost prenosa (višjo od 1 Gbps), visoko odzivnost in kapacitet, predvsem v smislu števila uporabnikov, ki so lahko istočasno povezani na omrežje. Nova tehnologija prinaša nove možnosti za razvoj umetne inteligence, interneta stvari (IoT), širokopasovnih dostopov, hkrati pa odpira številne možnosti za industrijo, kmetijstvo, zdravstvo in izobraževanje.

Pri Hrvatskem Telekomu še izpostavljajo, da se poleg testiranja 5G omrežja testirajo tudi 5G naprave, ki bodo na voljo v drugi polovici leta 2019.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: