Slovenske železnice načrtujejo nakup 20-ih novih potniških vagonov za opravljanje mednarodnega prometa | UPORABNA STRAN

Slovenske železnice načrtujejo nakup 20-ih novih potniških vagonov za opravljanje mednarodnega prometa

Slovenske železnice bodo konec leta 2019 začele dobivati nove potniške vlake Stadler, hkrati je že skoraj potrjeno, da bodo dokupili dodatnih 26 potniških garnitur, skupaj bi jih tako bilo 52. Poleg tega pa načrtujejo tudi nakup novih potniških vagonov za mednarodni promet.

 

 

Potniški del Slovenskih železnic ima v voznem parku 99 potniških vagonov, od tega 63 vagonov 2. razreda (B), 29 vagonov kombiniranega 1. in 2. razreda (AB), 1 vagon 1. razreda (A) ter 6 ostalih vagonov med katerimi so tudi trije vagoni z restavracijo. Povprečna starost vseh teh vagonov je 43 let, od tega je zgolj 12 klimatiziranih. Z drugimi besedami to pomeni, da so zeloooo stari.

Restavracija

20 novih vagonov 1. in 2. razreda
Iz Slovenskih Železnic so za Uporabno stran pojasnili, da Slovenske Železnice – Potniški promet načrtujejo nakup 20-ih potniških vagonov v kombinaciji prvega in drugega razreda, za katere trenutno pripravljajo investicijske dokumente. Novi potniški vagoni bodo morali izpolnjevati vse aktualne UIC (International Union of Railways) oz. TSI (Technical Specifications for Interoperability) standarde in bodo namenjeni opravljanju mednarodnega prometa. Potniški vagoni bodo tako imeli klimo, 220V vtičnice, Wi-Fi, prostor za kolesa, prostor za prtljago, blokado vrat…

Kdaj bo prišlo do realizacije tega naročila, žal še ni točno določeno, a naj bi razpis za nove potniške vagone objavili še v letu 2019.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: