Mobilno gostovanje med državami Zahodnega Balkana bo od 1. julija 2019 cenejše, od 1. julija 2021 pa brez dodatnih stroškov, kot v EU | UPORABNA STRAN

Mobilno gostovanje med državami Zahodnega Balkana bo od 1. julija 2019 cenejše, od 1. julija 2021 pa brez dodatnih stroškov, kot v EU

Od 1. julija 2019 bo mobilno gostovanje v državah Zahodnega Balkana (Srbija, Črna gora, Severna Makedonija, Kosovo, Bosna in Hercegovina in Albanija) cenejše, s 1, julijem 2021 pa bi bilo gostovanje urejeno tako kot v EU, torej po konceptu »Roam like at Home«.

Regionalni sporazum, ki so ga predstavniki prej omenjenih držav podpisali v začetku aprila 2019 pod pokroviteljstvom EU, je namenjen harmonizaciji in hkrati večji konkurenčnosti trga. Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora ter Severna Makedonija (takrat Makedonija) so že leta 2014 podpisale dogovor o znižanju cen mobilnega roaminga. Po podatkih Evropske komisije so cene takrat znižali za do 80%. Ker Albanija npr. ni bila del tega dogovora, se bo cena gostovanja tam znižala precej več kot v drugih Zahodno balkanskih državah.

Kakšna bo cena 1. julija 2019?
V skladu s sporazumom bo cena na minuto pogovora brez DDV ne bo smela presegati 0.19€ centov (22.40 dinarjev), cena za poslan SMS ne bo smela presegati 0.06€ (7 dinarjev), 1 MB pa bo stal 0.18€ (21.40 dinarjev). Cene bodo torej letos poleti korenito padle, saj je cena zdaj znašala tudi do 2.5€ na minuto klica.

Dogovor z EU je naslednji korak
Trenutno so države podpisale regionalni sporazum, kar pomeni, da ta znižuje ceno gostovanja med omenjenimi državami, ne pa tudi med EU in temi državami. Mariya Gabriel, evropska komisarka za digitalno družbo in gospodarstvo je povedala: »Podpis regionalnega sporazuma o roamingu je dokaz, da v regiji obstaja močna politična volja za digitalno transformacijo celotnega zahodnega Balkana« in hkrati dodala, da je naslednji korak, da se tak dogovor doseže tudi z EU in posledično zniža ceno gostovanja.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: