Zdrava prehrana je pomembna, še bolj pomembno pa je, kaj je zares v t.i. zdravih izdelkih. Seveda če izdelka ne narediš sam/a potem vse skupaj deluje na zaupanju proizvajalca. Da ne bo vedno tako, je recept kako narediti žitne ploščice kar doma spodaj.
Izvedba s suhim sadjem.
Za 16 ploščic potrebujete:
100ml sončničnega olja,
30g rjavega sladkorja,
150ml koruznega sirupa, lahko je tudi med,
250g valjanega ovsa,
100g mešanice semen (npr. sončnična, bučna…) ter
60g suhega sadja (rozine, brusnice, razrezane marelice…)
Pečico segrejete na 180°C. Olje, sladkor in sirup daste v posodo in nato segrevate na štedilniku, da se sladkor raztopi (lahko postavite tudi v mikrovalovno pečico, a patzite, da se ne zasmodi). Nato dodate še ostale sestavine, vse skupaj stresete v pekač (pravokotnik cca 20 cm). Vse skupaj pečete 15 do 18 minut oz. dokler zmes ne postane zlatkasta. Ko je peka končana, je na vrsti 1. ohlajanje, ki traja 10 minut, nato narežite na ploščice, potem pa pustite, da se ohladi do konca in ponovno zarežite po istih linijah kot prej. Hranite pa v neprodušno zaprti posodi.
P.s. Oves je odličen vir vlaknin in dolgotrajno zagotavlja energijo telesu. Semena so izvrsten vir beljakovin, sadje pa bo dodalo še vitamine.