Novo Gorico in Gorico bo ta konec tedna (26., 27. in 28.9.2025) preplavil festival Brezmejni okusi, ki združuje kulinariko, kulturo, znanost in zabavo v okviru Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Gre za posebno izdajo tradicionalnega festivala Okusi ob meji, ki prvič poteka tudi v živahni četrti EPIC. Tam bodo obiskovalci lahko doživeli gastronomske inovacije prihodnosti hrane ter večerne glasbene spektakle. Dogodek je namenjen ne le okušanju jedi, temveč tudi razmisleku o trajnostnih prehranskih praksah in vlogi kulinarike pri povezovanju skupnosti čez mejo.
Festival kot nadgradnja tradicije
Brezmejni okusi predstavljajo tretji množični dogodek v sklopu EPK in nadgradnjo dolgoletnega festivala Okusi ob meji. Program, ki bo potekal od petka do nedelje, se širi na obe strani meje in obiskovalcem ponuja več kot zgolj pokušino hrane. Prizorišča so razporejena na prenovljenem Trgu Evrope ter v novih prostorih kavarne EPIC in Super Osmice. Organizatorji napovedujejo bogat preplet kulinarike, kulturnih vsebin in ustvarjalnih delavnic za otroke. Takšna oblika čezmejnega sodelovanja ponazarja, kako Evropska prestolnica kulture GO! 2025 uresničuje svoj slogan »GO! Borderless«, ki simbolizira preseganje fizičnih in miselnih meja.
Znanost in kulinarika z roko v roki
Posebno mesto ima znanstveno-raziskovalni del festivala v okviru Laboratorija za prihodnost hrane. Ta bo javnosti predstavil rezultate raziskav, ki prepletajo tradicijo in sodobne pristope k prehrani. Pomemben vrhunec bo petkov simpozij z naslovom Klimatsko stoletje Goric, ki je namenjen razpravi o vplivu podnebnih sprememb na lokalno floro, favno in posledično tudi na prehranske navade prebivalcev. Takšni dogodki so ključni, saj strokovne analize kažejo, da se bo obseg vinogradniških površin v Evropi do sredine stoletja bistveno spremenil, kar bo vplivalo na regije, kot je Goriška. V ta okvir se umešča tudi ekskluzivna Brezmejna večerja, ki jo bo pripravil katalonski chef Sergi Palacín, znan po združevanju mediteranske tradicije in inovativnih tehnik.
Teden restavracij v posebni izvedbi
Festival bo zaznamoval tudi Teden restavracij, tokrat v posebnem formatu TR Na poti, ki nastaja v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ta bo oblikoval kulinarično četrt, kjer bodo ob priznanih chefih sodelovali tudi slovenski ponudniki certificiranih izdelkov višje kakovosti. Program vključuje nastope uveljavljenih kuharjev, kot so Luka Košir, Leon Pintarič, Mojmir Šiftar, Gregor Jelnikar, Martina Breznik in Ago Špacapan. Cena doživetja je 20€, število mest pa je omejeno.
- Petek, 26. september, ob 14. uri in 17. uri: Luka Košir (Restavracija Grič), Leon Pintarič (Gostilna Rajh)
- Sobota, 27. september, ob 14. uri in 17. uri: Mojmir Šiftar (PEN klub), Gregor Jelnikar (Georgie bistro)
- Nedelja, 28. september, ob 14. uri in 17. uri: Martina Breznik (Hiša Raduha), Ago Špacapan (Špacapanova hiša)
Brezmejna vinska pot in otroški program
V okviru festivala bo potekala Brezmejna vinska pot društva Senza meja, ki bo združila ponudnike vin iz obeh strani meje. Poleg tega so organizatorji pripravili otroški program Otročje lahko in PlayX, kjer bodo najmlajši spoznavali ustvarjalnost skozi igro. Posebno pozornost pritegne tudi prihod tako imenovanega vinskega vlaka, ki bo obogatil doživetje obiskovalcev. Takšni programi so pomembni za privabljanje različnih ciljnih skupin, od družin do zahtevnejših kulinaričnih navdušencev, in prispevajo k celostni turistični ponudbi regije.