Nekaj nasvetov kako hišo narediti bolj zeleno /EKO in privarčevati nekaj denarja | UPORABNA STRAN

Nekaj nasvetov kako hišo narediti bolj zeleno /EKO in privarčevati nekaj denarja

Leto 2010 bo leto, ko bo ekologija na prvem mestu, no mogoče na drugem, za gospodarsko krizo. Emisije CO2 v zraku pa je Slovenija v letu 2009 tako ali tako presegla. Za velik del je kriv transportni promet, velik del pa prispeva tudi proizvodnja električne energije. Čeprav se Slovenija uvršča kar visoko v stopnji proizvedene energije iz obnovljivih virov, kjer prednjači voda.

O ločenem zbiranju odpadkov je škoda govoriti, saj dokler ljudje, ki ločujejo ne bodo plačevali manj za odpadke kakšne velike spremembe tako ali tako ne bo.
V primeru, da obnavljanja hiše je dobro razmisliti o izolaciji, veliko energije namreč »izgine« skozi stene, streho… Že zgolj podatek, da lahko skozi streho uide do 15% toplote je ogromno. Dodatna izolacija sten sedaj ni več prava znanost, veliko pa se da postoriti tudi z menjavo oken in vrat.
Ogromen potrošnik energije so tudi ogrevalniki vode (bojler). Večina uporabnikov vodo segreva na previsoko temperaturo, drugi pa uporabljajo tako star ogrevalnik, da zanj ni več rezervnih delov. Ob izbiri novega je pametno razmisliti o nakupu tistega iz razreda A. Velik prihranek pa je mogoč tudi z nakupom grelnika s toplotno črpalko (npr. zrak-voda), kjer lahko hladen zrak uporabimo tudi kot hlajenje.
Energijo lahko pridelate tudi sami doma s sončnimi kolektorji ali pa s fotovoltaičnimi ploščami/paneli.

Fotovoltaični paneli

Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji je že zelo uveljavljen način in ne več tako drag. O fotovoltaiki pa tega ni moč trditi, saj je cena zaenkrat še nekoliko visoka. Ker pa država subvencionira odkup viška električne energije se investicija povrne nekoliko prej.
Prihranek pri vodi pa je možen z zbiralnikom deževnice. Vodo lahko nato koristite za pranje, zalivanja in celo za splakovanje straniščne školjke. Menjava glave na cevi za tuširanje, s tisto, ki porabi zgolj 6.7L na minuto (navadne porabijo okoli 12L na minuto). Tudi kotliček za splakovanje straniščne školjke ne potrebuje več kot 4L vode za splakovanje. Tako lahko obstoječemu zmanjšat natakanje vode in tako privarčujete kar zajetno količino vode in posledično denarja.

Zadnji nasvet pa se bo dotaknil luči. Menjava klasičnih nitkastih žarnic v varčne luči ni vedno prava izbira, zato ne zamenjajte vseh. Varčna svetilka je namenjena uporabi v tistih prostorih, kjer luč gori prižgana dalj časa in ne le nekaj minut. LED luči, ki pa so primerne za vsak prostor so v primerjavi z varčnimi sijalkami trenutno še nekoliko drage.

Philips-ova LED luč

Trenutno pa tudi ni na tržišču LED svetilke, ki bi bila primerljiva 60W žarnici, ki je najpogosteje uporabljena v gospodinjstvih, tista primerljiva 40W pa stane okoli 40€, kar pa je veliko. Če pa pogledamo, da potroši le nekaj W in deluje okoli 20 let pa je investicija že bolj smiselna. Tako še enkrat, žarnicam raje zmanjšajte moč npr. iz 100W na 60W, kot pa kupite varčno sijalko, ki ne bo izkoriščena tako kot je potrebno.

Sorodni članki

2x komentirano

 1. Naša državi bi se trenutno morala osredotočiti predvsem na sončne kolektorje, to je s ogrevanje vode s soncem. Vse napore za reklamiranje ”zelenih energij”, bi morali preusmeriti v to področje. Ravno tako tudi subvencije in svetovanja. Zadeva je vsaj 6 mesecev na leto zelooooo uspešna.
  Na naši strehi, praktično vso sezono, ko ni potrebno ogrevanje, vso sanitarno vodo ogreje sonce – zastonj. Začetni vložek s povrnjeno subvencijo države pa je bil 3000€. Od pomladi do jeseni praktično ne kurimo olja, razen ko je par oblačnih dni zaporedoma.

 2. Rcoma se popolnoma strinjam. Veliko se da postoriti z zmernim vložkom, pa tudi investicija se povrne dokaj hitro.
  Slovenija ima velik potencial v obnovljivih virih, a država raje plačuje za bone, ker je presegla začrtano kvoto onesnaževanja.
  Da imamo tranzitni promet na avtocestah je kriva zanič železniška infrastruktura.
  Da pa na hišah ni vsaj sončnih kolektorjev, pa je krivo slabo sofinanciranje države. Na srečo je veliko ljudi izkoristilo tisto majhno kvoto subvencij in na ta račun sedaj privarčuje mnogo.
  Zanimivo bo videti, kako se bo prijelo določilo, da morajo sedaj gradbinci poskrbeti za določen del energije iz obnovljivih virov.

Komentiraj

Anti-Spam: