Prihodek od prodaje glasbe na internetu je prvič prehitel prodajo CD-jev na svetovni ravni | UPORABNA STRAN

Prihodek od prodaje glasbe na internetu je prvič prehitel prodajo CD-jev na svetovni ravni

Prihodki od prodaje glasbe na internetu rastejo že kar nekaj let zapored in samo vprašanje časa je bilo kdaj bodo storitve za downloadanje in streaming glasbe prehitele prodajo CD-jev. Kot kaže poročilo International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) za leto 2014 je prihodek od prodaje digitalne glasbe zrastel za 6.9% na 6.85 milijard $, medtem ko je prodaja na fizičnih nosilcih (večinoma CD) padla za 8% na 8.82 milijardi $.

IFPI-web

Zanimiv podatek je tudi precejšnja rast popularnosti streaming storitev (npr. Spotify, Deezer …), ki sedaj predstavlja 23% digitalne prodaje in generira 1.6 milijarde $ prihodkov. Vseeno pa ima downloadanje glasbe 52% delež, čeprav ta iz leta v leto pada.

Poročilo IFPI pa kaže še eno zelo zanimivo reč in to je razlika v najbolj popularnih oblikah pridobivanja v določeni državi. Tako npr. na Japonskem kar 78% prihodkov glasbene industrije prihaja od prodaje fizičnih nosilcev (predvsem CD-jev). V Nemčiji je številka nižja, 70%, v Franciji pa npr 57%.

Kaj pa prodaja vinilnih plošč?
Prodaja vinilnih plošč raste, v primerjavi z letom 2013 je zrastla za 54.7% in sedaj predstavlja 2% globalnih prihodkov glasbene industrije.

Anketa, ki so jo vključili v poročilo IFPI kaže na 69% rast dostopa do licenčne glasbe na internetu v zadnjih šestih mesecih. Hkrati pa veliko več ljudi trdi, da te storitve uporabljajo več kot so jih pred letom dni, v primerjavi s tistimi, ki trdijo, da jih uporabljajo manj.
IFPI na podlagi comScore/Nielsen podatkov ocenjuje, da 20% uporabnikov interneta še vedno redno uporablja nelicenčne storitve, kot je P2P, za pridobivanje glasbe. IFPI je leta 2013 ocenil, da je takrat bila ta številka 26%, kar pomeni, da je prišlo do 6% padca.

Eden od trendov po oceni IFPI so tudi novi plačilni modeli. Kot so zapisali je na enem koncu MTV UK Trax ponudba, ki uporabnikom za 1£ omogoča dostop do 100 naslovov na teden, na drugi strani pa npr. Deezer Elite, ki za 20$ mesečno uporabnikom ponuja višjo kvaliteto zvoka.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: