Sony SmartBand 2 SWR12 – test/recenzija druge generacije Sonyjeve pametne zapestnice – SmartBand 2 review | UPORABNA STRAN

Sony SmartBand 2 SWR12 – test/recenzija druge generacije Sonyjeve pametne zapestnice – SmartBand 2 review

Sony SmartBand 2 SWR12 je drugi generacijski poskus Sonyja na trgu pametnih zapestnic. SmartBand 2je tako naslednik SmartBand SWR10, vmes pa je Sony naredil še zapestnico SmartBand Talk SWR30, ki je imela zaslon, a je bila brez merilca srčnega utripa. Tako da se dejansko nadgradnjo zapestnice SmartBand Talk SWR30, ki bo imela merilec srčnega utripa, še čaka.

Sony SmartBand 2

Nazaj na SmartBand 2, ki je v marsikaterem pogledu podoben svojemu predhodniku, a je že pri silikonskem paščku vidna razlika, ta se namreč zapne kot ura in ne z gumbom. Prav tako pa je tudi material bolj prijazen in se ga lažje nositi. Ker ima “pamet paščka” vgrajen senzor za merjenje srčnega utripa (ta sveti z zeleno barvo) je osrednji del nekoliko debelejši in meri 9.5mm, prav tako pa je potrebno pašček imeti ravno prav zategnjen, da merilec deluje, a hkrati ne toliko, da bi dajal neprijeten občutek. SmartBand 2 ima certifikat IP68, kar pomeni, da je odporen na prah in da lahko kontinuirano deluje 1m pod vodo (ni časovne omejitve kot pri IP67).

Sony SmartBand 2-3

Pri pametnih zapestnicah je prva stvar po polnjenju povezava z mobilno napravo in SmartBand 2 deluje tako z Android (4.4+) kot iOS (8.2+) operacijskim sistemom. Povezava se vzpostavi s pomočjo Bluetootha, naprave z NFC—jem pa to naredijo še nekoliko bolj enostavno, saj je potrebno zapestnico zgolj prisloniti na NFC čitalec in povezava se vzpostavi. Za delovanje je potrebno namestiti aplikaciji SmartBand 2 in Lifelong ter se vpisati v uporabniški račun.

Sony SmartBand 2-2

V času testiranja sta prišli dve programski posodobitvi za zapestnico, ki sta vidno odpravljali težavo s povezovanjem zapestnice in mobilne naprave. S prvim povezovanjem namreč nikoli ni bilo problemov, ko pa si zadevo dal polnit, se Bluetooth izklopi in po končanem polnjenju in nastavitvi na roko, se zadeva ni in ni hotela povezati. Tako je bil edini način, da se je zapestnico odparilo in sparilo nazaj. To pa je zopet delovalo, dokler ni bilo potrebno novo polnjenje. Pri napravah Sony se ta težava ni pojavljala, bila pa je prisotna pri drugih proizvajalcih Android telefonov, a na srečo so z zadnjim popravkom težavo rešili.

Sony SmartBand 2-3

Zapestnica ima en gumb, ki služi za prižiganje in ugašanju ter spreminjanju načina delovanja. Trikratni zaporedni klik npr. vklopi kontinuirano preverjanje srčnega utripa. Prisotne so tudi tri LED lučke, ki prikazujejo prehajanje med različnimi načini in stanje napolnjenosti baterije.

Baterija po Sonyjevih specifikacijah zdrži dva dni, a na testiranju je zdržala še nekoliko dlje. Če pa v nastavitvah izberemo STAMINA način z izklopljenim merilnikom srčnega utripa, se življenjska doba zapestnice poveča na 5 dni.

Sony SmartBand 2-app

SmartBand 2 aplikacija omogoča tudi dodatne nastavitve, kot so pametno bujenje, vibracijo ob prejemu obvestil (iz seznama si lahko izberemo aplikacije pri katerih to želimo). S pomočjo aplikacije Lifelong pa si lahko ogledamo dnevno aktivnost. Poleg porabljenih kalorij, korakov, časa hoje in srčnega utripa je zanimiv tudi prikaz spanja. Prikaz spanja namreč prikazuje čas globokega in lahkega spanca ter kakovost spalnega cikla.

Sony SmartBand 2-app-1

Kar se tiče razbiranja podatkov je bilo dejansko največ problemov pri teku, medtem ko je spanje delovalo 100% natančno. Z vklopljenim GPS-om se zbirajo tudi informacije o kolesarjenju in vožnji z avtomobilom, pa tudi tek deluje precej bolj natančno. Prav tako so bile z novimi nadgradnjami programske opreme vidne izboljšave pri natančnosti podatkov.

Sony Xperia Z5 Compact-11

Za zaključek
Sony SmartBand 2 SWR12 je zagotovo napredek v primerjavi s prvo generacijo njihove pametne zapestnice. Udobna nošnja zapestnice je namreč zagotovo velik plus pri takšnih napravah. Dodajanje merilca srčnega utripa pa je bila glede na trende čisto logična izbira. A vedno se tukaj poraja vprašanje ali si kupcu ponudil dovolj, da se bo odločil ravno za tvoj izdelek. Pri Sony SmartBand 2 zapestnici je zagotovo prednost napredna aplikacija in dejstvo, da jo več kot očitno redno posodabljajo in s tem izboljšujejo njeno delovanje. Slikovit prikaz dnevnih aktivnosti pa je zagotovo ena od možnosti s katero si lahko pomagamo pri spreminjanju in ohranjanju zdravega življenjskega sloga.

Sony SmartBand 2 SWR12 je za testiranje posodil Sony Mobile Slovenija.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: