Telekom Slovenije je LTE Advanced (LTE-A) do sedaj omogočil v 12-ih krajih in skupno 18-ih baznih postajah | UPORABNA STRAN

Telekom Slovenije je LTE Advanced (LTE-A) do sedaj omogočil v 12-ih krajih in skupno 18-ih baznih postajah

Telekom Slovenije je nekoliko razširil seznam krajev kjer omogočajo LTE Advanced (LTE-A), ki v njihovem primeru omogoča teoretični hitrost do 300/50 Mbps (LTE Cat6). Število telefonov, ki to hitrost podpirajo se je v zadnjega pol leta precej razširilo. Še vedno gre praviloma za telefone višjega cenovnega razreda, a uporabniki teh naprav so praviloma tudi bolj zahtevni uporabniki, ki si želijo v polni meri izkoristiti funkcionalnosti svojega telefona.

telekom-slovenije-logo

LTE Advanced, ki uporablja tehnologijo Carrier agregation je pri Telekomu Slovenije na voljo na 18-ih baznih postajah v 12-ih krajih po Sloveniji. Ti kraji pa so: Ljubljana, Maribora, Kranj, Koper, Krško, Murska Sobota, Hrastnik, Trebnje, Pernica pri Mariboru, Dolenjske toplice, Beltinci in Dragotinci. Konfiguracija frekvenčnih pasov na posamezni lokaciji je odvisna od načrtovanega pokrivanja, podatkovnega prometa in prometnih trendov. Tako da so dejansko možne konfiguracije 1800 + 800 MHz, 1800 + 2600 MHz in 2600 + 800 MHz.

Kaj pa v prihodnje?
Iz Telekoma so sporočili, da bodo LTE-A vključujemo na lokacijah, kjer je to smiselno, mobilno omrežje pa bodo z LTE-A nadgrajevali skladno s potrebami po dodatni prepustnosti in kapacitetah omrežja na posameznih lokacijah, kjer je uporabnikom potrebno zagotoviti še višje in še stabilnejše hitrosti prenosa podatkov.

18 baznih postaj je le peščica tistih, ki so nadgrajene na LTE Cat4, ki omogoča hitrost do 150/50 Mbps. Ker se potrebe po podatkovnem prometu skokovito dvigujejo bo najverjetneje precej hitro potrebno razmišljati o nadgradnji vsaj na Cat6, saj bodo zaradi padca prenosne hitrosti uporabniki začeli negodovati.

Kako je z VoLTE in VoWiFi?
VoLTE (Voice over LTE) in VoWiFi (Voice over WiFi) sta tehnologiji na kateri je Telekom Slovenije pripravljen, a vse ni odvisno od njih. Da bi storitev sploh delovala morajo najprej proizvajalci mobilnih telefonov na programski ravni dodati državo in znotraj nje operaterje. To pomeni, da se najprej čaka programsko posodobitev s strani proizvajalcev (te v Sloveniji uradno še ni niti za en telefon). Kljub temu, da so pri Telekomu Slovenije povedali, da so na uvedbo pripravljeni, so hkrati dodali, da trenutno VoLTE in VoWiFi še nista tako stabilna, da bi uporabnikom lahko zagotavljali dovolj kakovostno uporabniško izkušnjo. Stvari pa se lahko hitro spremenijo.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] Slovenije pri Telekomu Slovenije niso razkrili. So pa razkrili nekaj podatkov glede LTE Advanced. Mobitel LTE je na 18-ih lokacijah nadgrajen na LTE Cat6, ki omogoča hitrosti do 300/50 Mbps. V primerjavi s skoraj 700 baznimi postajami, ki so bile […]

Komentiraj

Anti-Spam: