Prebivalci Velike Britanije ostro proti 10 letni zaporni kazni za kršitelje avtorskih pravic na internetu – spletno piratstvo | UPORABNA STRAN

Prebivalci Velike Britanije ostro proti 10 letni zaporni kazni za kršitelje avtorskih pravic na internetu – spletno piratstvo

Lani je vlada v Veliki Britaniji predstavila predlog spremembe zakona, ki bi najvišjo zagroženo kazen za kršitelje avtorskih pravic na internetu dvignil iz 2 let na 10 let zapora. Razlog za spremembo naj bi bil, da obstoječa kazen ne odvrača kršiteljev.

piratstvo

Z zakonodajnim postopkom so nadaljevali in kot je to v navadi v zrelih demokracijah, je vlada sprožila javno posvetovanje, ki je naletelo na precej odziva. Dobili so 1.032 odgovorov in kar 98% jih je nasprotovalo višanju zagrožene zaporne kazni. Samo 21 jih je spremembo podprlo od tega jih je 20 prišlo od organizacij.

Kaj pa so bili argumenti enih in drugih?
Nasprotniki so večinoma trdili, da podaljšanje zagrožene zaporne kazni na 10 let ni sprejemljivo, saj bi bila kazen prestroga, kršitev avtorskih pravic pa se jim ne zdi hudo kaznivo dejanje. Poleg tega nasprotnike skrbi tudi to, da bi v zaporu pristali tudi tisti, ki niso imeli kriminalnega namena, saj je izraz affect prejudicially preveč ohlapen in ne zagotavlja, da bodo v zapor šli zgolj tisti, ki so kaznivo dejanje izvršili v komercialnem obsegu.

Podporniki, ki vključujejo skupine BPI, FACT in MPA pa strožjo zaporno kazen podpirajo iz razloga, ker bi strožja kazen pripomogla k odvračanju in prevenciji pred uporabo piratskih vsebin. Podporniki dodajajo, da ni razloga, da bi se spletno piratstvo obravnavalo drugače kot poneverba v fizičnem smislu. “It is important that creativity is respected and rewarded, and those who deliberately infringe or facilitate infringement should face criminal sanctions. Copyright infringement online is no less serious than that of physical, and therefore shouldn’t be treated any differently.”

Vlada Velike Britanije se še ni odločila kako postopati naprej, a so se zavezali, da bodo izvedli poglobljeno študijo vseh s strani javnosti odprtih tez. Zakonodajne spremembe pa morajo vključevati tudi mnenje javnosti.

Vir.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: