3D filmi v slovenskih kinematografih v letu 2016 in zakaj jih je tako malo | UPORABNA STRAN

3D filmi v slovenskih kinematografih v letu 2016 in zakaj jih je tako malo

3D filmi so v Sloveniji množično dostopni od začetka digitalizacije, saj predvajanje omogoča marsikateri lokalni kino. Žal pa je težava v tem, da se distributerji v Sloveniji ne odločajo za odkup teh različic filmov, pa čeprav so na voljo za skoraj vse visokoproračunske filme.

3d-film

Za to, da se ljudje odločijo za ogled filma v kinu mora ta ponujati kakovostno uporabniško izkušnjo, še posebej, ko gre za 3D film, saj so karte zanj precej dražje. Žal je filmu na splošno zelo slab prizvok dal Kolosej, ki v uporabniško izkušnjo mnogo let pravzaprav sploh ni vlagal. Pri 3D filmu sta zelo pomembni dve stvari in sicer: odbojnost platna, ki se kaže v svetlosti slike ter tehnologiji, ki se uporablja (npr. XPAND, REALD 3D, IMAX 3D, …). Kolosej ima slabo odbojnost platna, kar se vidi že pri 2D filmih, pri 3D pa je ta rezultat še bolj očiten. Težava pa je, da 3D filmi, ki niso filmi za otroke, že v osnovi precej temni. Eden zadnjih primerov je Batman v Superman: Dawn of Justice, ki je bil v Koloseju ekstremno temen.
Zgodbo kina v Sloveniji je nekoliko popravil Cineplexx, v Ljubljani pa Kino Bežigrad, ki iz meseca v mesec beleži boljšo zasedenost kino dvorane. Težava je seveda Ljubljana, ki bi potencialno pritegnila največ 3D gledalcev, a Cineplexx v Ljubljani še vedno nima kinopleksa, Kino Bežigrad, ki ima trenutno zgolj eno dvorano, pa bi zelo težko v svoj spored poleg 2D filmov in predstav dodal še 3D filme. Nekateri ljudje 3D filmov namreč sploh ne morejo gledati zaradi takšnih in drugačnih zdravstvenih težav.

Ker je obiska 3D filmov premalo, odkup distribucijskih pravic za 3D pa je precej dražji od 2D, se distributerji v Sloveniji zelo redko odločajo za 3D film. Praviloma gre za animirane filme in akcijsko-nadnaravne blockbusterje.

Nekaj filmov, ki smo si jih v letošnjem letu lahko ogledali v 3D tehniki: Možje X: Apokalipsa (X-Men: Apocalypse), Dan neodvisnosti: Nova grožnja (Independence Day: Resurgence), Angry Birds film (The Angry Birds Movie) , Zootropolis (Zootopia), Stotnik Amerika: Državljanska vojna (Captain America: Civil War).

Trenutno je na sporedu film Ledena doba: Veliki trk (Ice Age: Collision Course), kmalu pa prihajata Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov (The Secret Life of Pets) in Pete in njegov zmaj (Pete’s Dragon).

O tem, da 4D izkušnje v Sloveniji ne ponuja noben kino, pa kdaj drugič. 🙂

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: