EVgo je lansiral prvo 150 kW super hitro polnilnico za električne avtomobile v ZDA | UPORABNA STRAN

EVgo je lansiral prvo 150 kW super hitro polnilnico za električne avtomobile v ZDA

V industriji električnih polnilnic za avtomobile že nekaj časa poteka nekakšna neformalno rivalstvo za najhitrejšo polnilnico in kot kaže primat sedaj prevzema EVgo, ki je skupaj z ABB predstavil 150 kW visokozmogljivo super hitro polnilnico.

EVgo, ki upravlja z največjim omrežjem polnilnic za električna vozila v ZDA, je Tesli v Kaliforniji praktično pred nosom postavil trenutno najzmogljivejšo polnilnico v ZDA. Ta trenutno zmore 150 kW moči na eno vozilo, a z nadgradnjo bo v prihodnosti omogočala vse do 350 kW. Trenutno po svetu praviloma postavljajo hitre polnilnice, tudi v Sloveniji jih imamo kar nekaj, predvsem po avtocestnem križu in zmorejo 50 kW na vozilo. Tesla Supercharger polnilnica, v Sloveniji imamo trenutno dve, še ena pa prihaja, omogoča do 145 kW (a vozila se polnijo s 120 kW). Pri 50 kW polnilnici za 100 km dosega potrebujemo 20-30 minut polnjenja, pri 120 kW 10 minut, pri 150 kW pa je potrebno malo manj kot 7 minut.

Pa je trg že pripravljen na takšno moč?
Pravzaprav ne, ker trenutno na tržišču še ni avtomobila, ki bi se lahko polnil s takšno močjo. Prav zato pa ta polnilnica ni dostopna javnosti, ampak bo v osnovi namenjena testiranju platform za električna vozila. Ta nova polnilnica stoji v Fremontu v Kaliforniji, a EVgo načrtuje še eno javno polnilnico z isto tehnologijo v Bakerju v Kaliforniji.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: