Bi pogledali v Mednarodno vesoljsko postajo (ISS)? Sedaj lahko to storite s pomočjo Google Street View | UPORABNA STRAN

Bi pogledali v Mednarodno vesoljsko postajo (ISS)? Sedaj lahko to storite s pomočjo Google Street View

Mednarodna vesoljska postaja (International Space Station (ISS)) kroži okoli Zemlje na višini med 330 in 435 km. Graditi so jo začeli leta 1998 in je tako velika, da se jo lahko vidi s prostim očesom, a sedaj lahko s pomočjo Street Viewja in Google Mapsa tudi pokukate vanjo.

 

 

Astronavt Thomas Pesquet je pol leta preživel na Mednarodni vesoljski postaji, na Zemljo se je vrnil junija 2017 in s seboj je prinesel (no ja, pošiljali so jih že sproti) posnetke vesoljske postaje Street View posnete v breztežnosti. Vesoljsko postajo trenutno sestavlja 15 modulov, a delo še ni povsem končano, saj se jim bo pridružilo še nekaj novih.

Thomasova misija, ki mu jo je poveril Google, je pripeljala do prvih Street View posnetkov izven Zemlje. Posameznim delom so dodali tudi opise, da je pregledovanje še bolj zanimivo in poučno. Ker je zajem podatkov potekal v posebnih pogojih, ni bilo moč uporabiti standardnih Googlovih metod za zajem. Street View ekipa je zato sodelovala z NASO – Johnson Space Center v Houstonu, Texas ter Marshall Space Flight Centrom v Huntsvillu, Alabama in razvili so breztežnostni način zajemanja z uporabo DSLR fotoaparata in opreme, ki je že bila na ISS. Pri zajemanju slike so se srečevali še z eno težavo in sicer gnečo, saj je vesoljska postaja v pogonu 12 ur na dan, precej pa je tudi drugih ovir, ki so jih morali obiti, da so na koncu prišli do tega kar si lahko sedaj ogledamo.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: