Telekom Slovenije je lansiral hibridni internet – cena za do 10/2 Mbps dodatka je 2.9€, za do 20/5Mbps pa 5.9€ (Hibridni dostop) | UPORABNA STRAN

Telekom Slovenije je lansiral hibridni internet – cena za do 10/2 Mbps dodatka je 2.9€, za do 20/5Mbps pa 5.9€ (Hibridni dostop)

Telekom Slovenije je 19.1.2018 svojim uporabnikom ponudil rešitev hibridnega interneta, ki so jo poimenovali Hibridni dostop. Gre pa za to, da bakrenim paricam (xDSL), ki ne zmorejo dosegati sodobnih internetnih hitrosti, na pomoč priskoči LTE.

Hibridni dostop in Hibridni dostop plus za vse s trio paketi
Hibridni internet je na voljo kot dodatna storitev naročnikom paketov s storitvami trojček (internet, televizija in telefonija), in sicer na območjih, kjer bakreno omrežje trenutno ne zagotavlja višjih prenosnih hitrosti. Kot so za Uporabno stran sporočili iz Telekoma Slovenije to pomeni da so uporabniki omejeni na hitrosti med 4 in 8 Mbps. To pa so hkrati tudi uporabniki pri katerih IP televizija bistveno vpliva na kakovost internetne povezave.

Telekom za zagotavljanje hibridnega dostopa uporablja modem Gennet Oxygen HPI05200, namestitev pa izvedejo njihovi tehniki. Glede na omrežne kapacitete in moč signala se uporabnik lahko odloči za enega od dveh paketov.
*Hibridni dostop doda hitrost do 10/2 Mbps, cena doplačila znaša 2.9€ mesečno
*Hibridni dostop plus doda hitrost do 20/5 Mbps, cena doplačila znaša 5.9€ mesečno

Žal pa hibridni internet ni namenjen izpolnjevanju obveznosti hitrosti iz osnovnega paketa
Hibridni dostop pa žal trenutno ni namenjen doseganju tistega glavnega cilja in to je zagotavljanju hitrosti iz osnovnega paketa, saj mora uporabnik za hibridni dostop doplačevati (pa čeprav pri Telekomu trdijo, da se doplačuje za modem). Gre torej za to, da v primeru, ko operater uporabniku prek obstoječega omrežja ni sposoben dobavljati internetnih hitrosti iz paketa, mora uporabnik doplačevati, da do tega pride. Uporabnikom, ki jim sinhronizacija modema na bakreni parici ob prižgani televiziji ne ponuja več kot 80% oglaševane hitrosti »do xx Mbps«, bi Telekom moral hibridni modem namestiti brezplačno. Tako pa od teh uporabnikov želijo še nekaj dodatnega denarja. Je pa ponudba Telekoma zanimiva za vse ostale, ki bi radi hitrejši internet, a jim ga npr. zaradi oddaljenosti od centrale, ne morejo ponuditi. Žal pa iz osnovnega besedila, ki ga je posredoval Telekom Slovenije, ta ponudba ni primarno namenjena tej skupini uporabnikov. Tako da smo zopet pri tisti skupini, ki bi jim Telekom hibridni dostop moral ponuditi brezplačno v sklopu obstoječe mesečne naročnine.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: