Preventiva je ključnega pomena, še posebej pri zgodnjem odkrivanju rakavih sprememb in preprečevanju kroničnih bolezni | UPORABNA STRAN

Preventiva je ključnega pomena, še posebej pri zgodnjem odkrivanju rakavih sprememb in preprečevanju kroničnih bolezni

Ta teden je že tradicionalno potekal Teden boja proti raku, ki poteka prvi teden v marcu v organizaciji Zveze društev za boj proti raku in Onkološkega inštituta. Poleg zdravega življenjskega sloga je za zgodnje odkrivanje raka izjemno pomembna preventiva.

Evropski kodeks proti raku, ki med drugim vsebuje priporočila o nekajenju, vzdrževanju normalne telesne teže, telesni dejavnosti, zdravemu prehranjevanju, omejevanju uživanja alkohola, previdnosti pri sončenju, zaščito pred rakotvornimi snovmi na delovnem mestu in varovanju pred ionizirajočimi sevanji. Po ocenah kodeksa lahko s tem breme raka zmanjšamo za 30–50 %.

Veliko pa k zdravju pripomorejo tudi preventivni pregledi
Tako kot avtu enkrat letno privoščimo preventivni pregled, bi se tudi sami lahko na 2-5 let odpravili preveriti zdravstveno stanje. Še posebej je to priporočljivo za tiste, ki so bolj izpostavljeni stresu in zaradi preobilice dela redkeje poiščejo zdravniško pomoč.

Direktor Medicinskega centra Barsos, Simon Vrhunec je o preventivnih pregledih povedal: »Glavni pomen rednih zdravstvenih in menedžerskih pregledov, ki jih izvajamo, je s pomočjo skupka različnih diagnostičnih preiskav dovolj zgodaj odkriti spremembe v telesu, ki navzven še ne kažejo nobenih znakov ter lahko postopoma privedejo do razvoja bolezni.«

Ob vedno večjem zavedanju pomena zdravega načina življenja in ohranjanja zdravja se tudi vedno več Slovencev odloča za preventivne preglede. Tako počasi sledimo trendu iz tujine, kjer so že pred leti ugotovili, da lahko preventivni pregled, predvsem po 40 letu starosti, dovolj zgodaj odkrije potencialne rizične kazalnike, ki bi lahko vodili v razvoj bolezni.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: