Umivanje zob je pomembno, pa si zares znate ščetkati zobe? | UPORABNA STRAN

Umivanje zob je pomembno, pa si zares znate ščetkati zobe?

Umivanje zob je za večino rutina, a hkrati si večina zobe napačno umiva. Da smo primerno poskrbeli za higieno ustne votline, namreč ni dovolj, da si zobe ščetkamo vsaj zjutraj in zvečer. Najbolj pomembno je, da si jih ščetkamo pravilno.

Ker ščetkanju zob ne posvečamo dovolj pozornosti, se kaj hitro zgodi, da zobje niso na vseh mestih dobro očiščeni. Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj je pojasnila: »Ljudje pri umivanju najpogosteje izpuščamo ploskve in umivamo le določene dele. Pogosto pozabimo tudi na čiščenje medzobnih prostorov in jezika, kar je zelo pomembno za ustno higieno.«

Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj (foto: Barbara-Reya)

Kako pa si pravilno ščetkamo zobe?
Najpogostejši napaki pri umivanju zob sta smer ščetkanja in sila pritiska. Drgnjenje s ščetko levo in desno ali gor in dol ni ustrezno, saj na tak način zobne nečistoče ne odstranimo z zoba. Pravilni način ščetkanja je, da ščetko namestimo rahlo pod kotom glede na dlesen, nato pa izvajamo nežne, manjše krožne gibe, in sicer v smeri od dlesni proti zobu. Pozabiti ne smemo, da je potrebno umiti vse strani zob, tudi tiste težje dostopne v notranjosti ustne votline.

Druga napaka, ki jo počne veliko ljudi, pa je, da zobe čistijo s premočnim pritiskom. Premočni pritiski namreč poškodujejo dlesni. Najbolj primerne so zobne krtačke z mehkimi ščetinami, a pri tem moramo vedeti, da se čas ščetkanja pri njih v primerjavi s tršimi podaljša. Umivanje zob naj traja vsaj 3 minute, zaključimo pa ga s ščetkanjem jezika in medzobnih prostorov.

Marsikdo namesto klasične zobne ščetke uporablja električno. Te so različnih vrst, bolj napredne imajo npr. tudi indikatorje za premočni pritisk in povezavo z mobilno aplikacijo, ki poskrbi, da pri ščetkanju ne pozabimo na kateri del ustne votline.

Negi ustne votline pri otrocih je potrebno posvetiti dodatno pozornost
Zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić je še posebej izpostavila ščetkanje zob pri otrocih. Pri njih je še posebej pomembno redno umivanje. »Enako kot se zjutraj oblečemo in zvečer slečemo, moramo redno umivati tudi zobe. Naloga staršev je, da otroke navadijo na to. Pri učenju pravilnega izvajanja pa jim lahko pomaga tudi zobozdravnik. Pri nas tako otrokom kot odraslim pokažemo osnove čiščenja zob in jih naučimo izboljšav,« je še dodala.

Pomembna je tudi izbira zobne paste. Pri otrocih je namreč bolj kot pri odraslih pomembno, da vsebuje fluor. Otroški zob še ni dovolj trden in je zato posledično manj odporen proti zobni gnilobi kot zob odrasle osebe.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: