Telekom Slovenije sedaj z VoWiFi storitvijo, ki omogoča klice prek Wi-Fi omrežja – trenutno na 12-ih telefonih Samsung | UPORABNA STRAN

Telekom Slovenije sedaj z VoWiFi storitvijo, ki omogoča klice prek Wi-Fi omrežja – trenutno na 12-ih telefonih Samsung

Telekom Slovenije je kot prvi operater v Sloveniji svojim uporabnikom ponudil VoWiFi (Voice over WiFi) storitev, ki omogoča opravljanje klicev prek kateregakoli Wi-FI omrežja. Klici in sporočila SMS se pri tem obračunajo pod enakimi pogoji kot v domačem mobilnem omrežju, tudi ko smo v tujini.

Podobno kot VoLTE, ki je trenutno prav tako na voljo zgolj pri Telekomu, je pri tej tehnologiji poudarek na tem, da ima uporabnik hkrati na voljo govorne in hitre podatkovne storitve, HD kakovost zvoka, manjšo porabo baterije ter hitrejši prehod zveze med povezavo WiFi in LTE/4G v domačem omrežju.

Kot bi bili v domačem omrežju
Posebnost pri VoWiFi je to, da se pri uporabi te tehnologije vedno »nahajamo« v domačem omrežju, tudi, če smo v tujini. To pomeni, da npr. klic iz ZDA v Slovenijo ni klic iz tujine domov, ampak klic iz Slovenije v Slovenijo, kar posledično pomeni, da je v veliko primerih tak klic brezplačen, saj uporabniki koristijo zakupljene količine. S storitvijo VoWiFi so klici in SMS-sporočila prek omrežja WiFi uporabnikom na voljo tudi v primeru, če mobilni prenos podatkov izklopijo, saj se obravnavajo kot običajni klici oz. sporočila.

Seveda pa VoWiFi ni vedno najbolj ugoden. Če smo npr. na Hrvaškem in kličemo v Francijo (obe državi EU Roam Like at Home evro tarife) se klic pri VoWiFi obračunava kot klic v tujino, saj kličemo iz Slovenije v Francijo. Če pa klic opravimo s klasičnim gostovanjem, se klic obračunava kot klic iz EU v EU in se uporabljajo zakupljene količine.

Dodatno varovalo, da ne nastajajo nepotrebni stroški
Sistem ima vgrajeno tudi dodatno varovalo, če naročnik v času gostovanja kliče prek storitve VoWiFi in se med klicem povezava mobitela prenese z omrežja WiFi na mobilno omrežje tujega operaterja, v katerem je možno gostovanje, se klic samodejno prekine. V tujini se torej ne more zgoditi, da bi uporabnik klic začel v VoWiFi in nadaljeval prek klasičnega mobilnega gostovanja. Na tak način se tudi izognemo morebitnim nezaželenim stroškom.

Kateri telefoni so podprti?
Trenutno VoWiFi pri Telekomu Slovenije podpirajo Galaxy A3 2017, Samsung Galaxy A5 2017, Samsung Galaxy A6, Samsung Galaxy A6+, Samsung Galaxy A8 2018, Samsung Galaxy Note 8, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 edge, Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, Samsung Galaxy S9 ter Samsung Galaxy S9+. Podpiral pa ga bo tudi prihajajoči Samsung Galaxy Note 9.

Kako storitev VoWiFi vklopimo?
Uporabniki podprtih telefonov za vklop VoWiFI storitve pošljejo SMS s ključno besedo WIFIKLIC na številko 1918. Nato pa je potrebno še v nastavitvah klica (Telefon –> tri pikice v desnem kotu zgoraj –> Nastavitve) vklopiti funkcijo Klicanje prek WiFi.

Sorodni članki

1 komentar

  1. predhodno je treba aktivirati volte sicer vklop vowifi ni mogoč, tudi na internetni strani operaterja te informacije ni zaslediti

Komentiraj

Anti-Spam: