Prikaz časa prihoda LPP avtobusov zdaj bolj točen, saj se je zaključila nadgradnja sistema napovedovanja prihodov mestnih avtobusov v Ljubljani | UPORABNA STRAN

Prikaz časa prihoda LPP avtobusov zdaj bolj točen, saj se je zaključila nadgradnja sistema napovedovanja prihodov mestnih avtobusov v Ljubljani

Ljubljanski potniški promet (LPP) je zaključil z nadgradnjo sistema napovedovanja prihoda avtobusov s katerim zdaj omogočajo bolj zanesljive podatke, predvsem pa bolj točne prikaze časa prihoda določenega avtobusa na postajo.

Čas osveževanja podatkov se je prepolovil
Nadgradnja na sistem ALV, ki je nadomestil sistem Telargo je potekala dve leti in je obsegala več faz. Zadnja se je zaključila včeraj, 19.3.2019, Novi sistem sledenja avtobusov ima veliko več funkcionalnosti od prejšnjega, omogoča spremljanje porabe goriva, avtomatsko prenašanje podatkov v povezavi z vozili in vozniki v privzete sisteme LPP ter hitrejši prenos podatkov o prihodih avtobusov v druge sisteme, ki napovedujejo prihode vozil. Glede na prejšnji sistem, se je čas osveževanja podatkov prepolovil.

Kot so za Uporabno stran pojasnili pri LPP, sistem napovedovanja podatke črpa iz statistik, ki so se ustvarile na podlagi preteklih dogodkov in sestavljenih voznih redov, ki predvidevajo koliko časa avtobus v določenem časovnem obdobju v povprečju potrebuje, da pride do določenega postajališča. Gre torej za prediktivno analitiko, a se ta še vedno ne izvaja povsem v realnem času.

3 novosti na prikazovalnikih
Prva je zvezdica ob navedeni uri, ki se pojavi v primerih, kadar avtobusi vozijo po statičnem voznem redu. Druga je, da so dolgotrajnejši obvozi navedeni neposredno ob linijah z navedbo »obvoz«, zato da potnik obvoz pravočasno prepozna in si na osnovi tega lahko potovanje prikroji tako, da potuje z drugo linijo. Tretja novost, ki jo prinaša nadgrajen sistem pa je obveščanje o izrednih dogodkih na trasi avtobusa oz. avtobusov, ki ustavljajo na določenem postajališču.

Nadgrajen sistem prikaza prihoda avtobusa je viden na 124-ih prikazovalnikih na postajališčih LPP, 380-ih zaslonih na 135 avtobusih, v mobilni aplikaciji Urbana, portalu Prominfo ter Google Maps Transit portalu. Vse ostale aplikacije, predvsem za mobilne telefone, ki uporabljajo API dostop, pa bodo morale biti deležne nadgradnje s strani razvijalcev, da bodo ustrezno prikazovale čase prihodov.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: