24. Microsoftova NT konferenca se je zaključila, a tekma v umetni inteligenci se je šele začela | UPORABNA STRAN

24. Microsoftova NT konferenca se je zaključila, a tekma v umetni inteligenci se je šele začela

Včeraj, 23.5.2019 se je v Portorožu zaključila tridnevna Microsoftova NT konferenca, ki je potekala 24. leto zapored. Na največji poslovno-tehnološkem dogodku v Sloveniji je več kot 2.000 slušateljev lahko prisluhnilo več kot 140-im predavanjem o najnovejših trendih s področja tehnologije in poslovanja. Letos pa so dali velik poudarek razvoju umetne inteligence.

 

 

Na osrednjem dogodku, ki je potrkal 2. dan konference je udeležence na začetku nagovorila Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenije, ki je povedala: »Microsoft je v najbolj inovativnem in zagona polnem obdobju v svoji zgodovini. V raziskave in razvoj vložimo več kot 12 milijard USD letno, pri čemer se posvečamo zlasti tistim, ki so drzne, pogumne, polne optimizma in sanj, da lahko s tehnologijo izboljšamo svet. V Microsoftu uresničujemo velike ideje in projekte, ki med drugim temeljito spreminjajo, kako zmanjšujemo porabo energije v sodobnih podatkovnih centrih ali kako se odzivamo na izzive, s katerimi se soočajo posamezniki s posebnimi potrebami. Drugače kot drugi se lotevamo tudi kvantnega računalništva in umetne inteligence. V slovenskem Microsoftu smo zato ponosni, da se na letošnji konferenci predstavljajo številni inovativni projekti, ki povezujejo odlično slovensko znanje in sodobne Microsoftove tehnologije, vključno z umetno inteligenco.«

Za konec pa je izpostavila tudi nekaj konkretnih primerov uporabe umetne inteligence v Sloveniji. Tako so Microsoftovo tehnologijo med drugim uporabili po podjetjih Kolektor, Gorenje in EKWB, pa tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana za platformo Awake, ki s pomočjo obogatene resničnosti omogoča učenje pravilnega ravnanja v nujnih primerih.

Kako na umetno inteligenco gleda Microsoft in kaj o njej pravi etika?
Osrednji dogodek sta nadaljevala Joacim Damgard, glavni operativni direktor Microsofta CEE ter Luciano Floridi z Univerze v Oxfordu. Joacim Damgard je povedal, da umetna inteligenca že poganja industrijske inovacije in gospodarsko rast, zato organizacije, ki je ne bodo hitro uvedle, tvegajo, da bodo ostale zadaj. Raziskava, ki so jo izvedli o umeti inteligenci in voditeljstvu je pokazala, da je pri hitro rastočih podjetjih, ki beležijo dvomestno rast, dvakrat bolj verjetno, da uporabljajo umetno inteligenco kot podjetja z nižjo rastjo. Luciano Floridi pa se je kot svetovno priznani profesor filozofije in etike informiranja dotaknil etike pri umetni inteligenci.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: