Na gradu Castello Sforzesco v Milanu se je konec oktobra 2025 zaključilo eno najprestižnejših svetovnih kulinaričnih tekmovanj, S.Pellegrino Young Chef Academy, ki že desetletje združuje najbolj nadarjene mlade kuharje z vsega sveta in jih povezuje z vrhunsko mednarodno kulinarično skupnostjo. Na letošnjem velikem finalu se je predstavil tudi slovenski predstavnik Pablo Donadio Falcon iz Hiše Franko, ki se je z jedjo Haiku gori uvrstil med petnajst najboljših mladih chefov sveta. Dogodek, ki združuje ustvarjalnost, znanje in medkulturno sodelovanje, je postal simbol novega poglavja svetovne gastronomije, kjer se talent in trajnost prepletata z vizijo prihodnosti kulinarike.

Zmaga je šla v Azijo, ponos ostaja v Posočju
V konkurenci 3.700 prijavljenih mladih kuharjev iz 55 držav je naziv najboljšega mladega chefa na svetu osvojil Ardy Ferguson iz Hong Konga, ki je s svojo jedjo Archipelago Celebration prepričal sedemčlansko mednarodno žirijo. Predstavnik Azije je s tehnično dovršenostjo in umetniškim pristopom navdušil s kombinacijo tradicionalnih okusov Indonezije ter sodobne interpretacije otoške kulinarike. Njegova zmaga je bila prepoznana kot primer ravnovesja med inovacijo in pristnostjo, kar je tudi eno temeljnih vodil tekmovanja.

Slovenski predstavnik Pablo Donadio Falcon pa je s svojo jedjo Haiku gori, posvečenem posoškim goram in poeziji svoje mame, navdušil s subtilno pripovedjo, ki povezuje lokalno identiteto in osebno zgodbo. »Seveda sem malo razočaran, a ko pomislim, da se je na S.Pellegrino Young Chef Academy v tej izvedbi prijavilo več kot 3700 mladih, je to, da sem prišel med 15 najboljših, velik dosežek. Vesel sem, da sem na celotni poti do predstavitve v finalu ostal zvest sam sebi in sem neskončno hvaležen moji mentorici Yvonne Melee Simon, head chefinji v Hiši Franko, ki mi je ves čas stala ob strani,« je dejal po razglasitvi zmagovalca.

Globalna platforma, ki spreminja poti mladih talentov
Tekmovanje S.Pellegrino Young Chef Academy je v desetih letih obstoja zraslo v globalno skupnost, ki združuje več tisoč mladih kuharskih talentov in jim omogoča neposreden stik z največjimi imeni sodobne gastronomije. Projekt presega okvirje klasičnega tekmovanja, saj ponuja mentorstvo, izobraževanje in priložnosti za mreženje, ki mladim chefom pomagajo razvijati lastno kulinarično identiteto in etiko dela. Naporno dvoletno selekcijsko obdobje, razdeljeno v petnajst regionalnih območij, zagotavlja, da v finale pridejo tisti, ki poleg tehničnega znanja izkazujejo tudi ustvarjalnost, strast in jasen namen. Letošnja izvedba je poudarila pomen sodelovanja in medsebojnega spoštovanja v kuhinji, kar vse bolj postaja del profesionalne kulture nove generacije kuharskih mojstrov.
Povezovanje kulinarike, mentorstva in trajnostnega razmišljanja
Kot je poudarila Lili Vodušek, vodja blagovne znamke S.Pellegrino pri podjetju Merit HP, je vpogled v svetovno gastronomijo na tej ravni izjemna priložnost. »Zbiranje prijav za naslednje tekmovanje se predvidoma prične že februarja prihodnje leto in želim si, da bi to priložnost izkoristilo čim več mladih kuharjev iz Slovenije, saj jim ta platforma omogoča doživetja, stike in znanje, ki jih ne morejo dobiti nikjer drugje,« je izpostavila. Tekmovanje s tem ne gradi le karierne poti posameznikov, ampak ustvarja most med tradicijo in inovacijo ter spodbuja mlade, da razmišljajo o vplivu hrane na družbo in okolje.

Žirija svetovnih zvezd in kuharski dialog kultur
Letos so o zmagovalcih odločali nekateri najvplivnejši svetovni kuharski mojstri: Christophe Bacquié iz Francije, Jeremy Chan iz londonske restavracije Ikoyi, Antonia Klugmann iz Italije, Niki Nakayama iz Los Angelesa, Elena Reygadas iz Mehike, Julien Royer iz Singapurja in Mitsuharu Tsumura iz Peruja. Vsak izmed njih je v žirijo prinesel svoje kulturno ozadje, filozofijo okusa in razumevanje trajnosti, zato tekmovanje ni bilo le ocenjevanje tehnične dovršenosti, temveč tudi dialog o prihodnosti kulinarike. Dogodek je ponovno dokazal, da hrana presega meje držav in postaja univerzalni jezik, s katerim se mladi kuharji izražajo in soustvarjajo globalno gastronomijo prihodnosti.

Praznik ustvarjalnosti in priložnosti
Zaključni gala večer v Milanu je bil namenjen praznovanju ustvarjalnosti in povezovanja generacij. Ekskluzivno večerjo sta pripravili Pía León, lastnica restavracije Kjolle v Limi, in Jessica Rosval, chefinja restavracij Casa Maria Luigia in Al Gatto Verde. V kuhinji se jima je pridružil tudi Nelson Freitas, zmagovalec prejšnje izvedbe tekmovanja, kar je ponazorilo, kako se izkušnje iz Akademije nadaljujejo v dolgoročna sodelovanja in nove priložnosti. Gostje so tako okušali kulinarično pripoved, ki je združila Latinsko Ameriko in Evropo ter pokazala, kako raznolikost ustvarja inovacijo.
Nagrade, ki odražajo vrednote nove gastronomije
Na tekmovanju so poleg glavnega priznanja podelili tudi spremljevalne nagrade, ki odražajo ključne vrednote sodobne kulinarike. Nagrado S.Pellegrino Social Responsibility Award je prejela Zanté Neethling za jed Tribute to the Khoi-Khoin Tara, ki je izstopala po trajnostnem pristopu in spoštovanju lokalnih sestavin. Nagrado Acqua Panna Connection in Gastronomy Award je osvojil Noah Wynants za rastlinsko različico klasične jedi Dutch Rendang, s katero je pokazal, kako lahko inovacija temelji na tradiciji. Nagrado Fine Dining Lovers Food for Thought Award, o kateri je glasovala javnost, pa je prejel Nicolás A. López za jed Pork with Hints of the Sea, ki je najbolje izrazila osebne vrednote ustvarjalca in njegovo sporočilo na krožniku.
Slovenska kulinarika kot navdih prihodnosti
Uspeh slovenskega predstavnika Pabla Donadia Falcona je pomemben pokazatelj prepoznavnosti domače kulinarike v mednarodnem prostoru. Hiša Franko, ki jo vodi chefinja Ana Roš, že vrsto let deluje kot ambasadorka slovenske gastronomije, obenem pa navdihuje novo generacijo kuharjev, ki združujejo spoštovanje do narave, lokalne sestavine in poetičnost pripovedi. Uvrstitev med petnajsterico najboljših na svetu potrjuje, da Slovenija postaja pomemben igralec na svetovnem kulinaričnem zemljevidu in da domači talenti vse bolj samozavestno vstopajo v globalni dialog o prihodnosti hrane.