Danes, 5.8.2016 je mednarodni dan piva, ki ga prvič letos načrtno in organizirano promovirajo tudi v Sloveniji | UPORABNA STRAN

Danes, 5.8.2016 je mednarodni dan piva, ki ga prvič letos načrtno in organizirano promovirajo tudi v Sloveniji

Ja, tudi pivo ima svoj mednarodni dan in ta je danes, 5.8.2016. Dan piva je namreč vedno prvi petek v avgustu. Mednarodni dan piva v Sloveniji se letos prvič načrtno in organizirano promovira z namenom poklona vsem varilcem piva, hmeljarjem, lastnikov pivnic in predvsem odgovornega pitja alkoholnih pijač.

pivo

Mednarodni dan piva smo v Sloveniji praznovali že v preteklih letih, a letos je promocija organizirana s pomočjo krovne organizacije pivovarjev, Združenja slovenskih pivovarn, ki je bilo ustanovljeno leta 1997 in od takrat je tudi član Evropskega združenja pivovarjev.

Pivo so varili že stari Egipčani
Pivo je najbolj priljubljena nizko alkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160, kar je eden najstarejših zapisov, ki že omenjajo hmelj, slad in pivo. Dokaze, da so se naši predniki že zelo zgodaj ukvarjali s pridelovanjem hmelja in pivovarstvom, najdemo v zapisih o hubah, podložniških kmetijah, ki so jih pri nas začeli ustanavljati v 9. stoletju. Prva znana pivovarna na slovenskem ozemlju je bila v stolpu Loškega gradu.

Ena zanimivost

Promocija v Ljubljani
Danes se bodo med 18.30 in 21.30 od Mesarskega mostu po Petkovškovem nabrežju v Ljubljani sprehajale promotorke, ki bodo mimoidoče ozaveščale o mednarodnem dnevu piva.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: