Ob Vrbskem jezeru v Celovcu so se danes, 9.9.2022 že petič pričeli dnevi alpsko-jadranske kuhinje. Ti kulinarično povezujejo območje med avstrijsko Koroško, Benečijo in Furlanijo, Slovenijo ter avstrijsko Štajersko. 50 različnih dogodkov bo na svojstven način povezalo alpsko in sredozemsko kuhinjo. Med številnimi mednarodnimi kuharskimi zvezdami bosta tudi Uroš Fakuč iz restavracije DAM ter Tomaž Kavčič iz restavracije Pri Lojzetu.
Aktualni trendi, mednarodni chefi in ulica kulinaričnih užitkov
Dnevi alpsko-jadranske kuhinje bodo postregli s številnimi srečanji mednarodnih kulinaričnih mojstrov in vpogledi v aktualne trende s področja hrane. Vsekakor pa bo zanimiva tudi ulica kulinaričnih užitkov v starem delu mesta.
Med mednarodnimi kuharskimi chefi bo tako moč spoznati Davida de Praja (dve Michelinovi zvezdici, Harry’s Piccolo, Trst), Uroša Fakuča (ena Michelinova zvezdica, DAM, Nova Gorica), Fabrizio Meroi (ena Michelinova zvezdica, Michelinova kuharica leta 2018, Laite, Sappada) ali Tomaža Kavčiča (ena Michelinova zvezdica, Pri Lojzetu, Zemono). Avstrijo pa bosta zastopala priznani kuhar s tremi kuharskimi kapami Walter Triebl ter oba vzhodnotirolska šefa kuhinje Tom Mascher in Clemens Gesser.
Številna srečanja bodo namenjena izmenjavi znanj
Eden glavnih namenov srečanj, ki bodo potekala ob Vrbskem jezeru je, da postanejo panožna srečanja za medsebojno izmenjavo znanj med kuharji, proizvajalci in skavti trendov. Vrhunec dialogov predstavljajo Sepp Schellhorn, ki bo v štirih urah v celoti razkosal tele in ga popolnoma pripravil po principu »nose to tail«. Roland Essl in Severin Corti se bosta podala po sledovih mesa v smislu začimbe in dobrot iz alpske ponve za mast. V sklopu zadnje prireditve pa se bo založnik in avtor Lojze Wieser podal na pot po »Arheologiji okusov«.
Ulica kulinaričnih užitkov od petka, 23.9.2022 do nedelje, 25.9.2022
Obiskovalci 5. dnevov alpsko-jadranske kuhinje bodo zagotovo navdušeni nad ulico kulinaričnih užitkov. Ta bo kot zaključek dogajanja potekala od petka, 23.9.2022 do nedelje, 25.9.2022 v starem delu mesta. Posebnost letošnjega leta bodo bio proizvajalci Alpsko-jadranskega bio praznovanja na trgu Neuer Platz.
Predsednik Turistične zveze Celovec ob Vrbskem jezeru Adi Kulterer je povedal:
Z več kot 80 razstavljavci iz Avstrije, Slovenije in Italije bomo v starem delu mesta Celovec skupaj združili najboljše, kar ima ponuditi območje Alpe-Jadrana. S tem želimo postaviti smernice proti industrijski proizvodnji živil ter za zavestno in v prihodnost usmerjeno uživanje hrane. Z društvom Bio-Austria in mrežo Genussland Kärnten imamo prvič na naši strani dva potencialna partnerja, ki nadalje vidno stopnjujeta ta signal.
Pobudnik dogodka in direktor Turistične zveze Celovec ob Vrbskem jezeru Helmut Micheler pa je dodal:
V Celovcu se srečajo proizvajalci, dobavitelji in kuharji iz celotne regije, da z obstoječimi aromami in okusi ne upodabljajo samo enormne raznolikosti območja Alpe-Jadrana, temveč tudi, da se trajno povežejo.